Роми се оплакват: Надписват ни сметките

OFFNews 20 юли 2015 в 09:22 3340 6

В ромската Гиздова махала в Дупница се чувстват дискриминирани от факта, че електромерите им са вдигнати нависоко. Жителите настояват те да бъдат свалени на нивото на очите им, тъй като се опасяват от надписване на сметки.

Съдът на Европейския Съюз ни разкритикува за високо поставените електромери, тъй като според съда това може да се тълкува и като нарушаване на човешките права, ако се прави само в ромските квартали. От ЧЕЗ пък са категорични, че мярката е взета, за да се предотвратят смъртни случаи при кражба на ток.

"Пишат ни непосилни сметки. Искаме таблата да се свалят като на всички останали граждани в града, на погледа на очите, за да можем да виждаме какво се изразходва”, казва Георгиева.

„Писали са ни сметки по 700-800 лева. Чувствам се дискриминирана, както и цялата махала”, допълни тя пред bTV.

Много от хората са ощетени и не знаят за какво плащат, разказаха и други жители на махалата.

Жителка се оплака, че последната й сметка за ток е 1100 лева за три месеца. Някои семейства пък получавали по 25 хиляди лева сметка за годината.

Част от жителите са категорични, че не са виждали някой да краде ток, други обаче признаха, че това се случва.

„Дори и сега да дойдат да го отрежат, аз до един час пак ще се закача. Проблемът ми е никакъв”, каза жителка на махалата, която обаче подчерта, че би плащала, ако сметките за по-нормални.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови