"Изгубили сме 3 млрд от ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3"

ОFFNews 09 юли 2015 в 20:41 11609 5

Валери Симеонов.

"Агенцията за финансово разузнаване на САЩ проверява една от фирмите, собственик на така наречените "американски Марици”, заяви Валери Симеонов пред bTV.

Според него досега сме изгубили 3 милиарда лв. от ТЕЦ "Марица-Изток" 1 и 3 и то благодарение на държавните институции.

"Това, което ще спечелим от прекратяването на договора (с "американските Марици") е, на първо място, че ежемесечно ще се облекчава положението на изпадналия в тежък дефицит НЕК. Второ нещо – тези пари, които те са надвзели, ще трябва по някакъв начин да ги върнат.

Има един 150-дневен срок, в който те имат правото съответно да си подготвят това прекратяване на договорите, да си сключат договорите и нямат алтернатива. Така е направен договорът, че, ако не се сключат такива договори за прекратяване със съответните изплащане на невъзстановяемите им разходи, което са инвестиции, част от инвестициите, тогава КВЕР получава правото, законовото право, едностранно да определи цена, по която да изкупува енергията, която не може да бъде по-висока от тази на свободния пазар. Разликата е доста сериозна, в милиони”, каза депутатът.

Според него по същия начин са били прекратявани и договори в Европа, като например през 2007 г. в Полша и през 2008 г. в Унгария.

"И то не по един или два договора. В единият случай 11 такива договора, които са преценени като неправомерна държавна помощ и то точно съобразно европейските директиви. Нашият законопроект стъпва изцяло върху европейските директиви и арбитражни дела до момента. Така че – заложили сме всички тези показатели, които правят практически почти невъзможно да се обжалва едно такова прекъсване”, смята той.

Той обаче не е съгласен да се вдига пенсионната възраст, тъй като населението ни умира все по-рано.

Можем би искаме да ги срещнем в един момент? В цяла Европа няма друга държава като България с такъв отрицателен прираст”.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!