"Цената на тока ще скочи на свободния пазар"

OFFNews 13 юли 2015 в 10:46 7043 1

Снимка pixabay

Ако се създаде Фонд "Сигурност на енергийната система", ще се повиши цената на тока за свободния пазар. Това каза икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков за радио "Фокус".

Според Стайков фондът ще генерира 5% от приходи от продажбите на всички производители на електроенергия всеки месец. Това от своя страна е допълнителен разход за производителите, който обаче ще бъде платен от потребителите на свободния пазар.

"Тъй като цената за домакинствата все още е регулирана, КЕВР може да реши да не включи тази цена за домакинствата и за небитовите потребители, които са на ниско напрежение. Това обаче ще се прехвърли върху останалите потребители, които са на свободния пазар", обясни Стайков.

По думите му либерализацията на енергийния пазар у нас трябва да се случи възможно най-скоро, но в същото време обмислено и да има достатъчно подготовка. Ако прибързано се отвори пазара, има риск да настъпи тотален хаос, смята още той. 

Стайков е на мнение, че предложението за създаване на въпросния фонд е в противоречие на търсенето на мерки за облекчаване на индустрията.

Най-важното
Всички новини