Ремонтът на Западен парк ще се забави с 6 месеца

OFFNews 02 май 2019 в 18:06 4836 0

Снимка Спаси София

Ремонтът на Западен парк ще се забави с 6 месеца - срокът за завършването му е удължен до 18 октомври. Това съобщи пред журналисти зам.-кметът на София по направление "Зелена система, екология и земеползване" Йоана Христова при инспектирането на ремонтните дейности по столичния парк.

По думите ѝ ремонтът се удължава заради лошото време. Според организацията "Спаси София" обаче работите по парка се забавят, тъй като месеци наред там не се е работело въобще въпреки подходящите климатични условия. Оттам изтъкват, че това е пореден признак на немарливост, неспазване на сроковете и провал на Столична община.

Санкциите, които са предвидени по договор за забавяне на ремонта на парка, са 42 000 лв. на ден. За некачествено изпълнение санкциите са 20%, но могат да достигнат и до 1,6 млн. лв., обясни Христова.

В момента се работи по ремонта на парка. Ремонтни дейности се извършват и по езерото с алпинеума. Изпълнени са изцяло каналите, водопроводите и тръбните мрежи. Работи се и по сухия фонтан и зеленото училище, допълни тя. 

На въпрос за сигнали за необезопасени изкопи в парка Христова посочи, че този въпрос е поставян многократно и се работи по разрешаването му. 

"Факт е, че трябва да се подсигури преминаването на гражданите, тъй като времето се стопля и има доста повече хора в парка", подчерта тя и уточни, че обезопасяването на изкопите е споделена между всички участници в инвестиционния процес.

Зам.-кметът увери, че когато се установи необезопасено място, ще се дават предписания и срок за възстановяването им, като ще се налагат санкции при неизпълнение. 

От Столичната община призовават и гражданите да пазят загражденията, тъй като е имало случаи сутрин да се намират разградени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови