Ректорите са притеснени от безплатното висше образование

Десислава Колева 06 февруари 2024 в 16:02 1169 1

Акад. Лъчезар Трайков

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Акад. Лъчезар Трайков - председател на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България

Съветът на ректорите излезе със становище по повод законопроекта за отпадане на таксите на студентите, приети по държавна поръчка. Голямото опасение на академичната общност е свързано с финансовата автономия на университетите от властта. Съветът предлага образованието да бъде безплатно само за уязвимите групи студенти.

От съвета смятат, че поставянето на всички студенти под общ режим не е социална мярка. Според академичното съсловие въвеждането ѝ облагодетелства в еднаква степен както студентите с финансови възможности, за които поемането на студентските такси не е проблем, така и младежите в затруднено финансово положение.

"Законопроект може да бъде видоизменен, чрез намирането на много по-добри и целенасочени нормативни решения, като мерките за социална подкрепа, каквато се явява освобождаването от такси, да бъдат модифицирани в мерки за целево подпомагане, с цел покриването им от страна на широки категории социално уязвими студенти и докторанти", се казва в становището на Съвета на ректорите в Република България.

Въпреки "иначе похвалните намерения" на правителството, както наричат академиците идеята за безплатно висше образование, общността се тревожи за автономността на университетите от изпълнителната власт. Таксите за обучение са базови за формирането на бюджетите на държавните висши училища. Те са основният източник на приходи от групата на собствените приходи.

"Приходоизточник, служещ и като базов гарант за академичната автономия на висшите училища от политически конструираната изпълнителна власт, какъвто са таксите на студентите, се заменя с механизъм за компенсация, който няма определени в закона параметри и ще се определя на годишна база от внесения от изпълнителната власт Закон за държавния бюджет", се казва в становището.

"Подобна трансформация не съответства на принципи, заложени както в самия ЗВО и Конституцията на Република България, така и в редица добри практики на европейските институции и международни организации, следящи взаимоотношенията между държавата и автономните висши училища", се изтъква още в позицията на Съвета.

Според академичната общност значението на тази промяна е фундаментално за модела на финансово функциониране на българските висши училища. 

"Предложеният законопроект идва изненадващо и неочаквано, и изисква внимателна преценка за съответствието на концепцията му с ред други политики на държавата, обвързани с модела на финансиране", обяснява в становището си Съвета.

От академичното съсловие смятат, че липсата на правила, по които да се осъществи предвидената компенсаторна калкулация, ще създаде огромни проблеми на висшите училища при редица специфични за всяко едно от тях ситуации, възникващи във връзка с обучението на студентите. Би следвало осъществяването на подобни промени да бъде предвидено в стратегически документи, осигуряващи приемственост и предвидимост в законодателната политика на държавата. В Стратегията за развитието на висшето образование в Република България 2021 – 2030 година, приета с Решение на НС през 2020 г., подобна промяна не само не е предвидена, но за нея няма дори индикации.

Съветът на ректорите последователно в рамките на последните две години е поставял въпроса за цялостната промяна на модела на финансиране на висшите училища, която е определял като морално остаряла и неефективна. Промяната обаче идва изненадващо и академичната общност иска да обедини усилия с държавата и да участва в съвместно разглеждане на всички въпроси, свързани както с начина на формиране на приходите на университетите, така и с регулацията на разходите им.

"Готови сме да участваме в задълбочен дебат, предлагайки експертната си помощ и проявявайки активност", заявяват членовете на Съвета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1974

1

Владè

06.02 2024 в 19:20

Ой фукари ректуми, ше минат на "държавно" само. Нема часноооооо немааааа , ше има големо вишоооооооо, ша бийим Америките и трите и Индийте е Съюзите и двата и половината. Ше измислим незмисленото по булгар сеутата.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика