Рекламират София като колата на Джеймс Бонд, освобождават снимките от такси

OFFNews Последна промяна на 22 юли 2015 в 07:50 3605 6

Филмите, които се снимат в столицата, да бъдат освобождавани три дни от такси за мястото на снимките, извършвани на общински терен, екипите да не заплащат и паркиране.

Това ще гласува Столичният общински съвет на последното си заседание утре. Вносители на предложението са председателят на комисията по култура Малина Едрева и зам.-кметът Тодор Чобанов. 

Финансовото облекчение за кино екипите ще става по решение на кмета Йорданка Фандъкова след предложение на експертите от филмовата комисия към "Московска" 33. 

В световен мащаб ефектите от киното все повече се разглеждат като важен компонент от маркетинга в туризма. Установено е, че градовете, създали благоприятни условия за филмопроизводството, привличат потенциалните зрители на филма да посетят града или региона, пишат в доводите си вносителите. Според тях гостите на столицата ще се увеличат с киномани, които ще дойдат да видят на живо местата от кадрите от екрана. 

Миналата година колата-амфибия от един от филмите на Джеймс Бонд се продаде за един милион долара. 

На 1 декември 2014 г. Генералният директор на Юнеско Ирина Бокова връчи на столичния кмет Йорданка Фандъкова сертификат на София за Творчески град на киното на ЮНЕСКО. Бокова подчерта, че столицата ни е спечелила престижното отличие, заради голямата подкрепа на общината за развитието на родното кино, създаването на нови работни места в тази сфера и богатата традиция на кинофестивали.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.07 2015 в 14:44

Евала на някой, че мисли!

22.07 2015 в 14:17

Шофер, заглавието обощава какво пише в текста, ама то, за да караш не се изисква кой знае каква култура ;)
off, Гейм ъф тронс е доста различен жанр от Джеймс Бонд, така че няма място за сравнение. В Дубровник пък няма пейзажи за екшън.
Николай, реалността е такава засега. А и действително столицата има в изобилие такива пейзажи, така че е доста подходяща за подобен тип филми. Има и много хубави места и гледки в София, друг е ?-са, че до момента на никой не му е хрумнало да снима нещо различно от средно статистически екшън :(

22.07 2015 в 14:05

Всъщност повечето чужди продукции в София се филмират в доста непривлекателни локации, целящи да предизвикат ОТВРАЩЕНИЕ И НЕГАТИВЕН ЕФЕКТ у зрителя.

Търси се предимно ПОДТИСКАЩА СТАЛИНСКА АРХИТЕКТУРА, мръсни и занемарени ъгълчета, като среда за БАЛКАНСКИ МАФИОТИ, КГБ агенти, проститутки, и т.н. противна паплач.

Това е все едно да кажеш, че примерно "MIDNIGHT EXPRESS" - киношедьовърът на Алън Паркър, прави реклама на Истамбул. Подозирам, че просто същите средства вместа да влязат в касата на общината ще потънат в личните джобове на някои някои корумпирани общински чиновници. Омерзен съм.

22.07 2015 в 11:36

И какво представлява София в средния филм сниман тук, генеричен източно европейски град ,управляван от мафиоти със ежедневни престрелни и експлозии.
Сигурен съм, че това е dream holiday дестинация за повечето туристи.

22.07 2015 в 10:05

Нищо не разбрах от заглавието, може ли такава безгранична неграмотност?

22.07 2015 в 08:13

Да де ама Дубровник освен, че е плащадка за снимки е и много красив град и като гледаш Игра на Тронове ти се ходи там. В София се снимат филми, но просто няма как да заснемеш фон подобен на Дубровник и филмите обикновено имат сцени с руски или източно европейски мафиоти мафиоти. Не знам дали някой иска да ходи на подобни места