Рекламират София като колата на Джеймс Бонд, освобождават снимките от такси

OFFNews 22 юли 2015 в 07:50 4230 6

Филмите, които се снимат в столицата, да бъдат освобождавани три дни от такси за мястото на снимките, извършвани на общински терен, екипите да не заплащат и паркиране.

Това ще гласува Столичният общински съвет на последното си заседание утре. Вносители на предложението са председателят на комисията по култура Малина Едрева и зам.-кметът Тодор Чобанов. 

Финансовото облекчение за кино екипите ще става по решение на кмета Йорданка Фандъкова след предложение на експертите от филмовата комисия към "Московска" 33. 

В световен мащаб ефектите от киното все повече се разглеждат като важен компонент от маркетинга в туризма. Установено е, че градовете, създали благоприятни условия за филмопроизводството, привличат потенциалните зрители на филма да посетят града или региона, пишат в доводите си вносителите. Според тях гостите на столицата ще се увеличат с киномани, които ще дойдат да видят на живо местата от кадрите от екрана. 

Миналата година колата-амфибия от един от филмите на Джеймс Бонд се продаде за един милион долара. 

На 1 декември 2014 г. Генералният директор на Юнеско Ирина Бокова връчи на столичния кмет Йорданка Фандъкова сертификат на София за Творчески град на киното на ЮНЕСКО. Бокова подчерта, че столицата ни е спечелила престижното отличие, заради голямата подкрепа на общината за развитието на родното кино, създаването на нови работни места в тази сфера и богатата традиция на кинофестивали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!