Фандъкова: Спасяваме старите къщи на София с европари

Градски колела под наем от следващото лято в столицата

Юлиана Ончева Последна промяна на 14 юли 2015 в 07:47 9073 10

Снимка БГНЕС архив

- Г-жо Фандъкова, на много места в София ремонтирате. Как вървят големите обекти и любопитно е, има ли ремонти в квартала, в който живеете Вие?

- В момента правим цялостен ремонт на 9 км от бул. „Цариградско шосе“, заедно с 4 моста и два тунела. Върви разширението и строителството на бул. „Ал. Малинов“, който става трилентов булевард, и с който ще облекчим чувствително трафика в кв. „Младост“.
В момента няма проект, който да е в закъснение. Това се отнася и за проекта на „Руски паметник“, при който се сменя и канализацията, която там е на повече от 100 г.

А аз живея в кв. „Манастирски ливади“ и за съжаление, навремето там не е изграждана канализация и затова все още няма пътни ремонти. В тези райони първо изграждаме канализация.

Миналата година започнахме много амбициозна тригодишна програма за ремонти на булеварди, за да спрем кърпенето на дупки. До този момент сме ремонтирали 85 км. Очаквам до 15 септември да приключат основните ремонти, за да е готова София за първия учебен ден.
Предстои да приключи ремонтът на пешеходната част на бул. „Витоша“ и да започнем учъстъка с автомобилно движение – от НДК до входа на Южен парк. Там ще подменим изцяло трамвайното трасе, ще подменим осветлението и тротоарите. Изграждаме и велоалея. Работната група, която работи по проекта за градски колела под наем е на финала на работата си и се надявам да успеем да бъде обсъдено и в комисии до края на месеца. Така че от другото лято в София вече ще има велосипеди под наем. В началото условията за ползването им ще са преференциални, за да стимулираме хората да се придвижват по този начин.

- Вие карате ли колело?
- Не, съпругът ми кара, внукът ми също – много добре.

- Факт е, че ремонтирате, но напоследък се публикуват снимки и на некачествено направени ремонти.
- Бяха публикувани снимки от бул. „Витоша“ и кръговото на Руски паметник – и на двете места ремонта не е завършил, работи се и в момента и обектите не са приети от Столична община. Конкретно на бул. „Витоша“ и аз, и екипът ми поискахме от фирмата да отстрани дефекти, които сме констатирали. Редовно се правят предписания на фирмите, ако не бъдат отстранени – налагам санкции. Мисля, че друг не е налагал по-големи санкции от мен. За ремонта на трамвайното трасе на бул. „България“ миналата година глобих фирмата с 600 хил. лв. На бул. „Цариградско шосе“ върнахме фирмата да преасфалтира един участък за своя сметка. Изпълнителите знаят, че не правя компромиси и затова санкциите имат и превантивна стойност. А отделно от това са гаранциите, които те са длъжни да поемат след завършване на обектите.

- Преди дни от една нова партия внесоха в общината кашони с надписи проблемите на София, сред тях сигурността в града. Вие имате ли самочувствието, че познавате проблемите на столицата?
- Да, имам, защото съм непрекъснато сред хората. Графикът, по който работим, включва актуалните и важни за хората обекти и резултатите от направеното се виждат. Що се отнася до сигурността, продължаваме с разширение на системата за видеонаблюдение. Изградили сме видеонаблюдение в 19 парка и градски градини, 240 училища и детски градини, 29 пешеходни подлеза. Поставяме камери на още 110 обекта в столицата. Общинска полиция ще има изнесен център в подлеза до Централна гара. Постове на общинска полиция има и в Борисова градина, и на други възлови места в столицата. Стремежът е обаче те да са повече и в кварталите, не само в центъра, защото там проблемите са много. Работим в координация с МВР, за да не се дублират камерите, а ние сме им предоставили пълен достъп до общинското видеонаблюдение. 

- Имате ли проблеми с районните кметове, има ли повече сигнали от недоволни хора срещу някой в сравнение с друг?
Районните кметове работят добре на терен по задачите, които имат. По облагородяване на междублокови пространства, приоритизиране на ремонтите на улиците, участват в контрола върху тези дейности...Ако си спомняте преди няколко години имаше общински места, където тревата не се косеше и стигаше до пояс. Създадохме организация между общината и районните кметове и резултатите се виждат от всички – няма запуснати общински пространства. Работят и по програмата за енергийна ефективност като подпомагат гражданите, тя е почти изцяло тяхна отговорност.

- Кой вариант ви харесва повече – районните кметове да се избират или да бъдат назначавани от столичния градоначалник?
- Ключовият въпрос тук е какви са правомощията на районите кметове и контрола върху тях, а не дали ще бъдат избирани или назначавани. Този мандат регламентът беше, че районните кметове се предлага от столичния кмет и се избират от Общинския съвет. Те нямат собствен бюджет и подлежат на контрол от мен и от СОС. При прекия избор – ако остане само дотук децентрализацията, се затварят много от възможностите. Първо – районният кмет и в следващия мандат ще остане без собствен бюджет. Той трябва да изпълнява ангажиментите, които е поел пред обществото по време на кампанията за вота, със средствата, гласувани му от СОС. Контролът върху дейността на кмета на София е от 61 съветници, контролът върху районния кмет е твърде неясен в тази ситуация. Разбира се, има процедура, при която СОС може да поиска отстраняване, но това е крайна мярка. Контролът при прекия избор на районния кмет не е добре обмислен. Иначе аз съм за децентрализацията. Но трябва да имаме цялостен подход – или правим реална децентрализация, или докато станем готови за нея, работим с екип, където е ясно кой носи отговорността.

- А сигнали за корупция получавате ли?
- Получавам и принципът е един и същ – проверява се всеки сигнал, независимо срещу кого е. Имаме много активно действащи две звена за вътрешен контрол. От 2011 г. досега са направени 116 проверки на структури на Столична община, в това число дирекции на централната администрация, търговски дружества, общински предприятия, районни кметове и администрации. 33 от тези проверки са в районните кметства. По мое предложение бяха сменени четирима кметове в този мандат, по различни причини.

- Какво се случва със старите къщи в София, колко от тях ще бъдат запазени в крайна сметка?
- Запазването и възстановяването на сградите паметници на културата и важно за запазване на духа и визията на центъра на града и кварталите, защото това са сгради, носители на историческия дух на мястото. Районните администрации и дирекция Контрол на строителството имат задача да извършват проверки и контролират на състоянието на сградите. В резултат на това общо са ремонтирани над 200 опасни сгради. Само в район „Средец“, където се намира къщата-музей на Иван Вазов, на която заедно с МК възстановихме фасадата – през последните 3 години са възстановени и обновени 90 сгради, след като районната администрация е издала предписания.
Тази година Столична община възстанови сградата къща-музей Ненко Балкански в кв.“Изток“, където открихме къща за литература и превод.
За кв.”Възраждане”, където се намират едни от най-старите сгради в центъра на София, започнахме сътрудничеството с френския район „Маре“ по пилотен проект за възстановяване. За последните години в района са ремонтирани и възстановени 27 сгради паметници на културата и още 44 стари сгради. Възстановяването на сградите започна заедно с реализирането на проекта за ремонт на Женския пазар, който направихме миналата година и качествено промени едно занемарено градско пространство. Продължаваме да издаваме предписания на собствениците. За да се подпомогнат частните собственици, настоях пред правителството в рамките на новата ОП „Региони в растеж“ да се отдели специална мярка за финансиране на възстановяването на стари сгради.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.07 2015 в 06:18

Кога в София ще има многоетажни платени паркинги? С тая синя зона не става, няма толкова място.

15.07 2015 в 00:01

Болната тема за старите къщи - въпрос на престиж е столицата ни да има поне малко европейски вид като се запази старото. Въпрос на престиж е г-жа Фандъкова да запази къщата в Лозенец, но и не само нея - а и къщата на Сан Стефано и на ул. Шипка-образци на архитектурното ни изкуство. Въпрос на престиж е да не са надстроява хотел България с още три етажа, да не се правят подлези пред Двореца, да не се махат паветата на пл. Ал. Невски. И още и още...Квартал Маре - това добре, френският опит е за пример - дано стане ясно на управляващите и на г-жа Фандъкова/Диков, че не отделни къщи трябва да се запазват, а цели квартали, определени места, където да е абсолютно забранено да се строи, надстроява, санира с фатален край - да, става дума за стария градски център, който понесе най-много разрушения от страна на бизнеса в последните години и продължава да си отива. Вземете бул. Дондуков - поне две къщи са обградени, за да не паднат и са пред събаряне, други от години стоят на една фасада - докога?

14.07 2015 в 15:10

А няма ли един ден да оправите най-накрая и канализацията на столичните квартали Симеоново, Горубляне, Драгалевци, Панчарево, Бояна и т.н.? При управлението на ГЕРБ София остана единствената европейска столица с помия и фъшкии по дворовете на хората. Време е за промяна на това вредно за София управление!

14.07 2015 в 12:08

А до кога ще продължава терора на пътуващите с рейсчетата на Столарски по линия 204

14.07 2015 в 11:27

Твърдението, сложено в заглавието, абсолютно не отговаря на истината. Оправданието с къщата-музей на Иван Вазов е тотално заблуждашащо. Къщата не е пипната (не беше и в лошо състояние), само е турена една боя по фасадата, колкото ресторантът в двора да може да дигне още малко цените за сметка на общината. Не ми се споменава броя на разрушени стари къщи в центъра. А безобразието с климатиците по фасадите (улица Шишман се превърна на битак с евтини закусвални, които се правят на ресторанти)- може би от гледна точка на Фандъкова-Диков това придава особено европейски вид на София.

14.07 2015 в 10:56

добре , старите къщи. Ще запомним и като му дойде времето ще попитаме за къщата в Лозенец на бул. Баучер, която почти я разруши новият собственик, преди хората да се вдигнат. Ще попитам за красивите фасади по бул. Хр. Ботев, ще попитам и за други стари къщи, като софиянец, трето поколение,който си няма село и за него София е всичко. Е, без някои европейски градове.....

14.07 2015 в 10:21

За съжаление вече е твърде късно за спасяване на старите къщи в София. Това което бомбардировките на Чърчил не успяха да унищожат беше унищожено в последните години със тихото съгласие на кмет, главен архитект и община. Останалите съвсем малко несъборени къщи се преправят в стил "нещо стъклено отгоре за повечко продаваема площ", което в никакъв случай не запазва къщата такава, каквато е била построена. И стана така, че духа на София не може да бъде почувстван никъде освен по изтъркания маршрут между Александър Невски, руската църква и Художествената галерия. Те и чуждите туристи ги водят само там, защото друго няма..

14.07 2015 в 09:24

Евала на даскалката, столицата ни приема европейският вид който имаше преди години, дано примера й стане заразен и за други кметски градоначалници, например варненският и балчишкият, че там си плачат за пандиза.

14.07 2015 в 09:24

По много от улиците липсват номера на сградите.