Работодателите трябва да пазят 3 години болничните на хартиен носител

От януари 2015 лекарите ще изпращат по електронен път листовете в НОИ

OFFNews 15 декември 2014 в 11:30 11610 0

С въвеждането на нов режим за изпращане на болничните листове в Национален осигурителен институт (НОИ) на работодателите се вменява задължението да съхраняват 3 години болничните на хартиен носител, съобщиха от пенсионното.

От 1 януари 2015 г. лекарите имат задължение да изпращат по електронен път болничнте листове.

За осигурителите и самоосигуряващите се лица вече отпада задължението да представят в териториалните поделения (ТП) на НОИ болничните листове, издадени след 31 декември 2014 г., но с оглед осъществяването на последващ контрол от компетентните органи, е необходимо работодателите да ги съхраняват за срок 3 години, уточняват от НОИ.

Важно е да се знае, че издадените след 31 декември 2014 г. болнични листове върху бланки „Болничен лист за временна неработоспособност, са невалидни. 

От 1 декември лекарите и болниците ще трябва да се регистрират като потребители на уеб услугите, предоставяни от НОИ. Така те ще могат да заявяват и получават уникални номера на болнични листове онлайн, да подават данни, както и да тестват подаването на данни и получаването на справки от електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови