Болничните ще стигат до НОИ по имейл от 2015 г.

OFFNews 26 юни 2014 в 11:56 3733 0

Болничните ще стигат до НОИ по имейл от 2015 г.

От следващата година болничните ще се представят в Националния осигурителен институт по имейл. Това реши вчерашното си заседание Надзорния съвет на НОИ.

В момента лекарите издават хартиени болнични, които се представят пред работодателите. След това работодателят трябва да занесе болничните в НОИ за обезщетение.

От следващата година обаче лекарите ще изпращат болничните в НОИ направо по имейл, а пациентите ще получават лист, който ще трябва да представят пред работодателя си, като това също ще може да става по електронен път.

Целта на промяната е да се намали срокът за обработка на болничните и изплащането на обезщетението, който в момента е 15 дни след подаването му в НОИ. Времето за достигането до обезщетението обаче е по-дълъг, защото към това се прибавя и времето, за което документът достига до осигурителния институт. След това пък служителите в НОИ нанасят на ръка данните в системата и едва след това се стига до изплащането на обезщетението.

Целият този процес ще бъде съкратен многократно с електронната система, уверяват от НОИ, макар че все още не е ясно точно колко време ще отнема обработката на данните по новия метод.

За да влезе в сила, наредбата, приета от Надзора на НОИ, трябва да бъде одобрена и от Министерския съвет.

След въвеждането на новия метод са предвидени и 6 месеца толеранс, като през това време лекарите, които не разполагат с компютри или интернет, ще трябва да се оборудват. През това време ще се издават и хартиени болнични, посочиха от НОИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!