"Протестна мрежа" иска от депутатите комисия за скандала "Яневагейт"

ОFFNews 29 ноември 2015 в 14:50 3693 5

Главният прокурор Сотир Цацаров

"Протестна мрежа" иска създаването на парламентарна комисия, която да изслуша замесените в скандала със записите на разговор между Владимира Янева и Румяна Ченалова, който стана известен като „Яневагейт“.

От организацията разпространиха декларация, в която заявяват искането си. Те са на мнение, че "няма кой да проведе независимо разследване, след като главният прокурор, премиерът, високопоставени магистрати, представители на ВСС и Делян са замесени в него".

Според "Протестна мрежа" мълчанието на всички парламентарни групи – опозиция и управляващи, само потвърждава, че страхът от главния прокурор им пречи да установят кой и как „опрасква“ съдебната система и я лишава от независимост.

Те посочват още, че промените в Конституцията трябва да се използват и за ограничаване на безконтролната власт на главния прокурор.

Ето какво пише в декларацията на "Протестна мрежа":

"Развитието на "Яневагейт" показа наличието на „институционален вакуум“ – няма кой да проведе независимо разследване, след като главният прокурор, премиерът, високопоставени магистрати, представители на ВСС и Делян са замесени в него.

Междувременно в парламента се разглеждат поправки в Конституцията и има внесени предложения, които могат да запълнят вакуума, но те няма да бъдат приети, защото както разбрахме във всяка парламентарна група има депутати, които или се страхуват, или са зависими от прокуратурата. Няма да ограничат безграничната власт на главния прокурор, защото могат да бъдат погнати от прокуратурата и кафявите медии, които обявиха наличието на „пълзящ преврат“ и в истерия посочиха за участници в него всички, които настояват за независимо разследване на търговията с влияние и мръсните връзки между изпълнителна и съдебна власт, които изплуват от записите.

Мълчанието на всички парламентарни групи - опозиция и управляващи, само потвърждава, че страхът от главния прокурор им пречи да установят кой и как „опрасква“ съдебната система и я лишава от независимост.
Протестна мрежа призовава тези депутати, които не се страхуват, да поискат парламентарна комисия, която да изслуша замесените в скандала, както и да гласуват предложените промените, свързани с ограничаване на безконтролната власт на главния прокурор и реформиране на прокуратурата.

След като няма нито една институция, която да може да проведе независима и обективна проверка – само парламентът е този, който може да защити обществения интерес.
Трябва да има поне няколко сред народните представители, които да проведат изслушване на тези, които искат да говорят. Омертата е нарушена. Вътрешен за престъпните схеми участник иска да говори, но няма кой да го изслуша.

Ако депутатите продължават да мълчат и да се оправдават с институционалните празнини, без да са готови да ги запълнят с конституционни промени, това би означавало само едно - България е завладяна държава, предадена в ръцете на престъпни лобита, които се чувстват безнаказани.

Ако няма кой да настоява за върховенството на закона и да иска установяване на истината по "Яневагейт" - значи никаква съдебна реформа не може да има.
Ако толкова ви е страх - си тръгвайте!
Парламентът трябва да защитава гражданите, а не да брани мафията.

Ако мълчанието е вашата позиция – вие сте предали хората и сте застанали на страната на корумпирана клика, която руши институциите и унищожава всяка надежда за бъдеще тук".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови