ЕК поиска оттегляне на Цацаров за обективна проверка на „Яневагейт“

OFFNews 25 ноември 2015 в 20:26 6923 12

Независима проверка на казуса „Яневагейт“ може да се направи, само ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от процеса.

Това обяви в позиция Европейската комисия след запитване на Mediapool.

Прокуратурата е единственият орган в България, който може да разследва казуса с изтеклите разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и Румяна Ченалова, затова на практика позицията на ЕК е за това Цацаров да се оттегли временно, за да се изасни случая, тъй като и неговото име беше замесено в скандала.

Освен това прокуратурата у нас е централизирана и всички обвинители са подчинени на главния прокурор, като по този начин става невъзможно те да действат независимо.

Както вече стана ясно, замесените в скандала имат намерение да игнорират участието си в него, като се оправдават с това, че причината за скандала е изтичане на незаконни записи и основния обект на разследване ще е кой е направил записите и кой е виновен за изтичането им.

ЕК отчита като положителна стъпка предварителните проверки по случая, инициирани от ВСС, като допълва обаче, че това не е достатъчно.

Целта на тези проверки трябва да е установяване на фактите и изясняване на всички съмнения свързани с твърденията по повод възможна търговия с влияние от страна на висши магистрати и политици, категорични са от Брюксел.

Оттам пишат още, че е важно тези разследвания да се извършват бързо и обективно, за да бъде убедено обществото в тях.

Независимостта на съдебната система е ключов фактор за всяко демократично общество. Без никакво съмнение всяка информация, която предполага, че тази независимост е застрашена, чрез търговия с влияние или по друг начин, трябва да бъде проверена незабавно и докрай, казват още от Комисията.

"Европейската комисия ще продължи да наблюдава от близо всяко развитие, свързано със съдебната реформа и с борбата срещу корупцията и организираната престъпност в България. Напомняме, че следващият доклад по Механизма за сътрудничество и оценка е насрочен за началото на следващата година (2016 г.)", допълва Бюрксел.

Вчера "Биволъ" публикува шести епизод от скандала. От записите стана ясно, че председателят на ВАС Георги Колев се опитва да й помогне, а главният прокурор Сотир Цацаров е подготвял лобито си във Висшия съдебен съвет за отстраняването на Владимира Янева.

В друг запис Владимира Янева говори за това, че премиерът Бойко Борисов е наредил на главния прокурор да я "опраска".

В сагата се замеси и шефът на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, който обяснява, че "Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме".

Скандалът не успя да трогне нито премиера Борисов, нито главния прокурир.

Борисов обяви в коментар за скандала, че става въпрос за „две каки“, които си говорят, а Цацаров подчерта, че приказките на Янева били заради нейното притеснение, че е разследвана по делото "Червей". Той даде да се разбере, че ще бъде разследвано изтичането на записите, но не и тяхното съдържание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!