Проф. Коста Костов: Изключително разочарован съм от моя началник ген. Мутафчийски

OFFNews 26 юли 2020 в 21:20 17823 2

Проф. К. Костов

Защо бе създаден и закрит Медицинският съвет за коронавируса към Министерския съвет, защо е разочарован от началника на ВМА ген. Мутафчийски и защо е приятно изненадан от протестите - това разказа в пространно интервю за предаването "120 минути" по bTV специалистът по белодробни болести проф. Коста Костов.

"Вие знаете, аз съм бил негов подчинен. Не бих седнал да пия чаша вино на маса с него... Като мой началник съм изключително разочарован от него", заяви проф. Костов по адрес на ген. Венцислав Мутафчийски.

Той добави, че разочарованието идвало от "начина, по който той ме изслушваше, контактувахме и протичаха нашите разговори, превръщани в академични конфликти. За начина, по който се обсъждаха академичните проблеми, по който се третират колегите в академичен аспект. Нашето противоречие не беше на личностна, а на принципна основа."

Професорът коментира политическата ситуация и протестите.

"Участвам избирателно в медии, по този начин участвам в протеста. Избирам медии, които смятам, че казват истината - за разлика от други, започна той и разказа, че идеята за създаването на Медицинския съвет към МС му хрумнало, докато отивал на среща с Борисов, който го поканил да пият кафе.

"Когато отидох при министър-председателя, бях там с пълното съзнание, че искам да помогна. По време на извънредното положение усетих, че съм готов на саможертва”, каза Костов.

Той беше категоричен, че е искал работата на Националния оперативен щаб, воден от ген. Мутафчийски, и дейността на Медицинския съвет да бъдат самостоятелни, да не се смесват функциите и да не се създава конкуренция и “надцакване”.

По думите му обаче това не се е случило и са започнали противопоставяния и подмолни атаки.

“Интелектуалците, каквито считам, че сме в Медицинския експертен съвет, не трябва да стъпват твърде долу в политическото. Те трябва да бъдат коректив, да подадат идея, насока. Моментално след това трябва да излязат от него, за да останат независими в себе си, в личната свобода и почтеност. В политиката не се тачи моралът. В момента, в който усетех, че може да има провокация и можем да се поддадем и да съучастваме в политическото, да бъдем употребени не като експерти, а да бъдем въвлечени в политическа игра, в този момент изведох съвета”, заяви проф. Костов.

Според него винаги има опасност карантинните мерки да се превърнат в удобна платформа за налагане на политически такива.

Той сподели, че е приятно изненадан от поколението, излязло на протестите.

“За моя приятна изненада покрай нас расте едно поколение, което има друго отношение към демократичните ценности. Виждам едно лице на протеста, което досега не съм виждал - младо, одухотворено, бяло, несвързано с партийни цветове лице."

Според него за първи път протестът се води от млади хора, които декларират политическа независимост и не желаят други да го ръководят: “За първи път недоволстващите обвързват протеста срещу правосъдната система и казват “няма справедливост."

Прогнозата за епидемията на професора не е песимистична. “Очаквам не такава тежка есен, каквато мнозина експерти предвиждат. Тя би могла да е тежка, ако протестите продължат. Това ще една добра основа за инфектиране на много повече хора”, коментира той.

“Истината е, че се справихме и преминахме леко”, допълни професорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

2

SaraAsar

27.07 2020 в 10:15

Изключително неприятна личност!

17156

1

aviatora

26.07 2020 в 23:04

Едва ли има нормален българин, който не е разочарован от него и герберската престъпна групировка!!!