Приоритетите на ДАЗД за 2017 - гласът на децата трябва да се чува повече

Николаос Цитиридис 21 ноември 2016 в 13:50 2603 0

Снимка ДАЗД

Гласът на децата трябва да се чува от повече институции и това ще бъде в основата на приоритетите на Държавната агенция за закрила на детето през 2017 година. Основите у нас вече са положени с новосъздадения Съвет на децата, а догодина все повече ведомства ще взимат решения възоснова на детското мнение.

Офелия Кънева, председателката на ДАЗД, сподели за бъдещите планонове на поверената ѝ Агенция на семинар за журналисти през уикенда. Освен прироритетите за 2017 г., пред медии бе представен и отчетът за изминаващата 2016-та година.

"Поставили сме си повече от амбициозна задача. Детското участие в политиката и тяхното мнение е изключително важно", каза Кънева.

Целта на ДАЗД обаче не е само на локално ниво. Кънева има планове българският модел за детско участие в политиката да бъде въведен и в международен план, като България би могла да бъде водеща в създаването на тази практика.

Съветът на децата е консултативен орган на ДАЗД създаден през тази година и вече има няколко заседания, като резултатите от тях вече са и на лице. Идея на Съвета е кампанията "Деца помагат на деца", а и дейно участие младежите са взели при направата на реформата за осиновяването.

Офелия Кънева сподели, че децата има способността да измислят неща, които не костват нищо, но са от голяма важност. Председателката на ДАЗД даде пример с реформата за осиновяването.

Децата от Съвета два дни разглеждали промените и решенията на властта, като след заседанието те излезнали с декларация, която подкрепя реформата, но с една важна препоръка - деца, които са в процес на осиновяване, да се срещат с вече осиновени малчугани, за да обменят опит и самото осиновяване да мине леко.

Още следващия месец българският модел ще бъде представен пред Съвета на Европа от Офелия Кънева и председателката на Съвета на децата Йоана.

ДАЗД си е поставила задачата този модел да бъде възприет и в ООН, като това е шанс за нашата страна да има първа международна инициатива на подобен подиум.

Сред другите приоритети на ДАЗД е и този, че Агенцията ще погледне и към децата, които не са в риск. Желанието на Офелия Кънева е да се инвестира в българските деца без значение дали са под закрила на държавата или не. Целта на ДАЗД е да започне активна работа с академичните и безнес средите, които да въвлекат децата в своите дейности. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!