Президентът номинира Бетина Жотева за член на СЕМ

OFFNews Последна промяна на 04 май 2015 в 18:30 5033 12

Президентът Росен Плевнелиев обяви Бетина Жотева за своята номинация за член на Съвета за електронни медии, съобщава администрацията на "Дондуков" 2. Мотивите на държавния глава да номинира журналистката за член на регулатора са "професионалната й квалификация и богат опит, придобит през 25-годишната й практика" в областта на медиите и връзките с обществеността.

"Друго основание са нейният авторитет, принципната и отговорна гражданска позиция", заявяват още от президентството.

"Професионалните и лични качества на Бетина Жотева са предпоставка, че като член на СЕМ тя ще се ръководи от интересите на обществото, ще защитава свободата и плурализма на словото и информацията и независимостта на доставчиците на медийни услуги", завършва съобщението на държавния глава.

Една от най-ключовите задачи пред състава на СЕМ ще бъде изборът на нови генерални директори на БНТ и БНР в средата на 2016 г., когато изтичат мандатите на Вяра Анкова и Радослав Янкулов.

В момента Жотева заема длъжността говорител на Министерството на външните работи, а през последните пет години работи в администрациите на четири български правителства.

През 2014 г. е част от политическия кабинет на вицепремиера по икономическа политика и министър на регионалното развитие в служебния кабинет на Република България и отговаря за медийната политика, връзките с обществеността и междуправителствените връзки в икономическия сектор. Била е директор на Дирекция "Връзки с обществеността и протокол" на Министерството на финансите и директор на същата дирекция в Министерството на икономиката и енергетиката в служебното правителство през 2013 г.

Професионалното си развитие Бетина Жотева започва през 1990 г. в Българска национална телевизия като водещ новини и редактор на Международните новини. Преминава на работа във вестник "Труд" , а по-късно става директор на бюрото на вестника в Брюксел. През 2001 г. става част от политическия съвет на Българския Бизнес Блок на Жорж Ганчев.

От 2005 г. до 2007 г. е консултант и анализатор към НАТО, а от 2007 г. до 2010 г. заема длъжността Първи секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии в Постоянното представителство на Република България в Европейския съюз, Министерство на външните работи. Работата й в НАТО и в Постоянното представителство на Република България в Европейския съюз й позволява да навлиза директно в проблематиката на европейския и световен обществено-политически живот.

Бетина Жотева притежава бакалавърска степен от Държавен университет - Будапеща, Унгария, и магистърска степен от Софийски университет "Св. Климент Охридски" по философия и философски науки. Владее свободно четири езика - английски, руски, френски и испански.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.05 2015 в 10:03

Ах,тези духачи,тези духачи....До какво води духането-до това,че те избират за каквото поискаш.Хахахахахахахаха.

05.05 2015 в 08:17

Тая смътно си я спомням от началото на 90-тте, силно къдрава, яко селянка, с много стреснат поглед, монотонен говор с подскачания. И си кривеше устата постоянно.

Иначе изглежда, че е имала чудна кариера - първо говорителка, после преписвателка на "чуждестранния печат" за жълта преса, обслужване на шпагиста и после хоп - "към НАТО".

В СЕМ на държавна заплата ще си е точно на мястото, да сме живи и здрави с такива "кадри".

ПП Какво стана с "конкурсното начало", както му викаха по соца?

05.05 2015 в 07:15

хе,хе-е-е-е!!! Ами тази желирана пача беше и говорителка, прессекретар и главен крепител и на Жорж-Ганювите мЪде. Рядко противна неука и тъпа особа. Докато беше на храна и издръжка в Брю-то направи и предизвикващ повръщане опит да се изкара патриотка - орева орталъка публично и демонстративно против онази прочута "инсталация" на чеха където БГ е описана с клекало. От позицията на днешния ден спокойно може да кажем че чеха е бил дори необосновано деликатен, защото не е омазал клекалото с лайна!! А тази, Жотева -Чампоева - е едно медийно лайно! И местото и е точно в медийния продажен кенеф - СЕМ. Заедно с другите медийни говна! СМРАД и ГНУС! СЕМ!

04.05 2015 в 21:10

Жалко. Като гледам снимката много и личи "25-годишната й практика в областта на медиите и връзките с обществеността". А едно време като зачетеше новините по Канал 1 целокупното мъжко население заставаше пред телевизора с широко отворени очи и уши. Не знам защо от президентството са изпуснали малка, но съществена част от биографията на госпожата. През 1996 тя беше говорител на кандидат-президентската двойка на БСП Маразов-Бокова. Имаше една приказка за новия публичен дом и старите труженички, но от добро възпитание няма да я цитирам.

04.05 2015 в 21:01

И служебният кабинет я назначи говорител на външно. Реформи тип "стани да седнем", протестни ала бали и цици.

04.05 2015 в 20:46

Недейте с лошо бе, умното и с фейслифтинг си остава умно!

04.05 2015 в 20:29

"Бетина Жотева притежава бакалавърска степен от Държавен университет - Будапеща, Унгария"
И на какъв език - никъде не се казва, че знае унгарски, който не прилича на никой друг.

04.05 2015 в 20:19

хулители!!! знае по добре английски от баречето. от плевнелийчето, също. само това я прави отличен кандидат!!! а как диша...

04.05 2015 в 19:49

Ама на нищо не се научи откак по една случайност стана Президент! То не беха Кирил Топалов, Стаменов и дори Йовчев! Нормално беше ей сега и тази с якото дишане да й се намери някъде местенце!

04.05 2015 в 18:53

Жотева...Съпругата на Сашо Йовков...пресскретар на всяка "надигаща се"политическа сила...обслужвала "кого ли не и как ли не"...по пътя на нестихващите й кариерни мечти...А някои я назначаваха дори само "от съжаление"-да НЕ Е БЕЗРАБОТНА...