Празнуваме Деня на детето

OFFNews 01 юни 2014 в 07:35 2989 1

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. 

Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.

През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

У нас специално за Деня на детето са организирани редица празненства и инициативи.

За втора поредна година "Холдинг БДЖ" ЕАД ще подари на деца в неравностойно положение едно незабравимо пътуване с парен локомотив. В атракционния влак ще пътуват 56 деца от столични Домове за деца, лишени от родителска грижа и техните възпитатели, както и 16 деца от социално слаби семейства от община Горна Малина.

Пътуването на децата ще се осъществи със съдействието на Дирекция "Социални дейности" към Столична община. На 1-и юни детският влак, теглен от парен локомотив, ще посрещне своите малки гости на първи перон на Централна гара София в 09:30 ч.

Весел детски празник с много игри и забавления "Усмихнатите деца на България" организира на 1 юни – неделя, Държавната агенция за закрила на детето. Флашмоб ще се проведе пред НДК в 11.30 ч., както и в 20 области на страната.

Настоящи, но и пораснали вече деца ще поискат ратифициране на третия факултативен протокол към Конвенцията на ООН за правата на детето на 1-ви юни от 11 часа пред сградата на Народното събрание.

Ратифицирането на този протокол ще даде възможност на българските деца да получат правосъдие на международно ниво, при нарушаване на правата им по Конвенцията. Събитието включва спортни състезания - футбол на малки вратички и спринтови бягания, в които ще участват както деца, така и възрастни, но обути в детски обувки.

Най-големият детски фестивал Детски панаир ще зарадва децата в София. В Градската градина пред Народния театър ще има над 50 безплатни ателиета, спектакли и игри с напълно свободен достъп.

По случай Деня на детето 1 юни, Софийската опера и балет предоставя централното си фоайе за изложба от детски рисунки на възпитаници на Фондация "Малък Зограф". Малките художници, на възрaст от 5 до 15 години, са от школи в Бaнско, София и Сaмоков. 

За пета поредна година Асоциация "Муковисцидоза" България организира творчески кът за децата на град Пловдив. Станалият вече традиционен първоюнски базар тази година е част от кампанията "Муковисцидоза – да добавим живот", чиято цел е обединена около каузата за закупуване на жизнено необходимите ПЕП маски за всичките 204 пациенти с муковисцидоза в България.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София