Деца с увреждания учиха връстници на крикет

OFFNews 19 май 2014 в 19:06 2204 0

Деца с увреждания играха крикет в парка "Заимов" в София.

Десетки деца със специални нужди учиха връстници от София да играят крикет на маса на фестивала „Крикет за всички", който се проведе днес в парка „Заимов".

Малчуганите отбелязаха Международния ден на крикета на маса, а празникът събра деца с увреждания, ученици, родители, възпитатели и треньори.

Фестивалът беше част от кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2017 година.

Традицията да се празнува Международният ден на крикета на маса тръгва от България преди две години, а неин инициатор е основателят на София крикет клуб Саиф Рехман.

Целта му е децата със специални нужди да се интегрират в обществото. "Гордея се, че Господ ми даде възможност да работя с вас и да ви помагам", каза Саиф Рехман на откриването на празника.

"Следващата ми голяма цел е да пътуваме до Англия за участие в международен турнир по крикет на маса през лятото. Ще се включат всички седем български града, в който се играе този спорт - София, Сливен, Панагюрище, Стара Загора, Шумен, Пловдив и Кермен. Искам в Англия да покажем една много хубава картина на България чрез всички вас", обяви той.

Официалните състезателите в празника бяха от 6-то и 1-во помощни училища, от Медицинския център за деца с проблеми в развитието в Студентски град и от Центъра за социална интеграция и рехабилитация - София. Но заедно с тях играха десетки деца без увреждания. Всички получиха награди от организаторите.

Крикетът на маса съществува в Англия от 12 години, а в България е доста по-млад - едва на две години. За това кратко време обаче спортът спечели стотици нови фенове и допринесе за интеграцията на децата със специални нужди.

-----------

Сигнали, мнения и коментари по проблемите на хората с увреждания можете да пускате във форума baris.bg

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови