Настаняват деца с увреждания в къщи от семеен тип

OFFNews 20 май 2014 в 14:54 3575 0

Така изглеждат къщичките от семеен тип, в които ще живеят деца с увреждания.

Комплекс за за деца и младежи с увреждания на възраст от 3 до 18 години под формата на къщички от семеен тип е разкрит в Русе, съобщиха от Общината.

Финансирането е по проект „Нашите деца са нашата отговорност“. Целта е да продължи извеждането на малолетните и непълнолетни от институциите и нов тип социални услуги за тези деца.

В новия комплекс ще живеят общо 36 деца и младежи, които ще пристигнат от 11 специализирани институции в страната. За тях ще се грижи персонал от 39 души – 27 детегледачки, трима социални работници и още толкова медицински сестри.

Вече е започнало и поетапното настаняване на децата в трите новоразкрити центъра от семеен тип - „Вяра“, „Надежда“ и „Любов“, което ще продължи до средата на май.

В тези къщички за децата ще се грижат квалифицирани и обучени хора, които ще се занимават с индивидуалните им нужди, уточняват от Община Русе.

Проектът е финансиран от Европейския социален фонд (ЕСФ), по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и схема за безвъзмездна финансова помощ „Да не изоставяме нито едно дете“.

Той е със срок на изпълнение 17 месеца, като ангажиментът на Община Русе ще продължи да предлага услугата и в следващите 5 години след изтичането на посочения период.

Стойността на проекта е 593 551,82 лв., от които 504 519,05 лв. са финансиране от ЕСФ, а 89 032,77 лв. са национално съфинансиране.

-----------

Сигнали, мнения и коментари по проблемите на хората с увреждания можете да пускате във форума baris.bg

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови