Половината българи смятат, че живеят в демократична страна

OFFNews 31 октомври 2017 в 11:01 3135 2

Малко повече от половината от българските граждани смятат, че България е демократична страна, докато 41% са на обратното мнение.

Това показват данните от проучването на изследователски център „Тренд“, възложено от Института за дясна политика.

Изследването е проведено между 3 и 10 октомври 2017 г. сред 1004 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“.

Според данните се наблюдават различия по възраст и тип населено място. Най-младите и живеещите в столицата са по-убедени, че България е демократична страна спрямо общата картина, докато в селата например преобладава мнението, че България не е демократична страна.

55% от всички български граждани смятат, че демокрацията е добра форма на управление за България, докато 29% са на обратното мнение. Тук отново личат подобни демографски зависимости сред най-младите и живеещите в столицата.

Проява на демократичен инстинкт са и данните относно твърдението дали в България е добре всичко да се решава от един човек или властта трябва да бъде разпределена между множество хора.

Една трета от всички анкетирани споделят, че е най-добре начело на страната да има един човек, който да решава всичко, докато 54% смятат, че е по-добре властта да бъде разпределена между множество хора.

Данните от предишните въпроси намират и още едно потвърждение в резултатите от следното питане „Вие лично смятате или не смятате, че изборите са най-добрият механизъм за определяне на властта?“, като 67% отговарят утвърдително, докато 19% са на обратното мнение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

2

Victimized

31.10 2017 в 14:17

Тъжно, но очевидно половината българи са идиоти.
Живеем в подобие на демокрация.
Истинската демокрация би означавала да имаме контрол над ежедневието си, да имаме глас в решенията на крупния бизнес и правителството, които засягат пряко обществото. Вместо това ние робуваме на корпоративния фашизъм, който решава какво, кога и как ще се случва. Решава по колко и как да работим, решава дали сме му изгодни, дали нашата заетост ще носи желания икономически растеж. Поколения хора си дават животите за десета от процента годишен растеж на неколцина свине в костюми.
Демокрация е само заглавието на тази ИГРА......
 
X

Да помогнем на украинските деца!