Половин София без топла вода през лятото

OFFNews 24 май 2015 в 15:35 21694 11

"Топлофикация" ще остави без топла вода половин София в разгара на лятото. От дружеството започват мащабна подмяна на 37 км. топлопроводни тръби и ремонт на ТЕЦ "София-Изток".

Заради ремонта 15 общини в столицата ще останат без топла вода в периода от май до септември. От "Топлофикация - София" уточняват, че ремонтите ще отнемат от 15 до максимум 40 дни в различните райони.

Обектите за ремонт са разположени в Подуене, Красно село, Лозенец, Триадица, Красна поляна, Люлин, Възраждане, Надежда, Илинден, Връбница, Сердика, Овча купел, Изгрев, Младост и Студентски град.

Графикът за ремонтните дейности по дни все още не е публикуван на интернет страницата на компанията. От "Топлофикация София” уточниха, че графикът ще бъде обявяван минимум 15 дни предварително на сайта и чрез съобщения, които ще разлепят по входовете.

За периодите на плановите годишни ремонти, които засягат отделните квартали, съобщения ще се публикуват и в месечните сметки, така че информацията да достигне персонално до всеки абонат. За времето на ремонтите на клиентите няма да бъдат начислявани сметки за топла вода и това ще бъде отразено на отделен ред в месечните съобщения.

За повече информация може да се получи в кол-центъра на компанията на номер 0700 11 111.

Дружеството обещава да положи "максимални усилия да се работи ускорено и по график на всички обекти, защото и за нас това е загуба, но нямаме избор и ремонтите трябва да бъдат извършени." Междувременно напомня на своите клиенти да не източват от топлия кран вода във времето на ремонта, за да не въртят излишни показания на топлия водомер.

От "Топлофикация-София" посочват, че от 10 години не е правен толкова мащабен ремонт на системата и тя е наложителна, защото остарелите тръби са причина за чести аварии. Успоредно на подмяната на тръбите ще тече основен ремонт на ТЕЦ-а, който е планиран за периода 15-30 август.

Топлопроводите в София са изградени основно през 70-80 години на миналия век. Тръбите имат живот около 25 години, а при добра поддръжка той може да се удължи до около 30 години. Техническите изисквания ни задължават да подменяме ежегодно около 30 км от топлопроводите. От 990 км топлопреносна мрежа са рехабилитирани едва 150 км. Основна причина за това през годините е липсата на достатъчно средства, която налага годишно да се подменяти само по 10-12 км. Изключение прави 2013 г., когато рехабилитирахме 32 км. от мрежата", пишат в официално съобщение от "Топлофикация-София". Допълват и че до 2017 г. планират да рехабилитират над 100 км. тръби, което може да намали транспортните разходи и топлинните загуби до ниво от около 16%.

Все пак “Топлофикация София” напомня на своите клиенти да не източват от топлия кран вода във времето на ремонта, за да не въртят излишни показания на топлия водомер. За да си гарантират спокойствие, хората могат да си затворят крана за топла вода в апартаментите и така да са сигурни, че няма да отчитат потребление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!