125 000 лева глоба за "Топлофикация" заради злоупотреба с монопол

Александра Маркарян 19 май 2015 в 10:56 6080 2

Марио Гаврилов

Снимка Дарик

Марио Гаврилов

"Топлофикация София" ще бъде глобена със 125 000 лева за злоупотреба с господстващо положение от Комисията за защита на конкуренцията.

Това съобщи говорителят на КЗК Марио Гаврилов пред БНТ тази сутрин.

Първоначално размерът на санкцията е бил близо три пъти по-голям, но е бил намален с решение на Върховния административен съд. То е било получено днес в КЗК.

"Искам да споделя нашето разочарование от присъда на българския съд. За пореден път тя намалява предвидената санкция близо три пъти - от около 340 000 на 125 000 лева, като съдът приема всички мотиви, с които КЗК налага глобата, но я намалява драстично. Това доста обезсмисля нашите усилия и демотивира нашия персонал. От друга страна, насърчава фирмите, които са склонни да извършват нарушения на конкурентното право да действат както намерят за добре, тъй като печалбите от нарушенията са огромни, а глобите са незначителни на фона на тези печалби", каза Марио Гаврилов.

В конкретния случай "Топлофикация" ще бъде глобена, защото пречи на една малка фирма да навлезе на пазара за топлинно счетоводство, обясни той.

"Ние и друг път сме посочвали, че тази двустранна позиция на "Топлофикация - София" - хем доставя топлинната енергия, хем участва на пазара за топлинно счетоводство, създава притеснения на другите участници на пазара. В случая "Топлофикация" се е опитала да попречи на тази малка фирма, забавила е влизането й на пазара. Отгоре на всичко, не е уведомила клиентите си, избрали тази фирма вместо "Топлофикация", че ще им се наложи да сменят своите уреди за топлинно отчитане, в резултат на което КЗК налага тази глоба, определена от съда на 125 000 лева. Това е окончателно решение, което не подлежи на обжалване и влиза в сила."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!