125 000 лева глоба за "Топлофикация" заради злоупотреба с монопол

Александра Маркарян Последна промяна на 19 май 2015 в 10:56 5239 2

Марио Гаврилов

Снимка Дарик

Марио Гаврилов

"Топлофикация София" ще бъде глобена със 125 000 лева за злоупотреба с господстващо положение от Комисията за защита на конкуренцията.

Това съобщи говорителят на КЗК Марио Гаврилов пред БНТ тази сутрин.

Първоначално размерът на санкцията е бил близо три пъти по-голям, но е бил намален с решение на Върховния административен съд. То е било получено днес в КЗК.

"Искам да споделя нашето разочарование от присъда на българския съд. За пореден път тя намалява предвидената санкция близо три пъти - от около 340 000 на 125 000 лева, като съдът приема всички мотиви, с които КЗК налага глобата, но я намалява драстично. Това доста обезсмисля нашите усилия и демотивира нашия персонал. От друга страна, насърчава фирмите, които са склонни да извършват нарушения на конкурентното право да действат както намерят за добре, тъй като печалбите от нарушенията са огромни, а глобите са незначителни на фона на тези печалби", каза Марио Гаврилов.

В конкретния случай "Топлофикация" ще бъде глобена, защото пречи на една малка фирма да навлезе на пазара за топлинно счетоводство, обясни той.

"Ние и друг път сме посочвали, че тази двустранна позиция на "Топлофикация - София" - хем доставя топлинната енергия, хем участва на пазара за топлинно счетоводство, създава притеснения на другите участници на пазара. В случая "Топлофикация" се е опитала да попречи на тази малка фирма, забавила е влизането й на пазара. Отгоре на всичко, не е уведомила клиентите си, избрали тази фирма вместо "Топлофикация", че ще им се наложи да сменят своите уреди за топлинно отчитане, в резултат на което КЗК налага тази глоба, определена от съда на 125 000 лева. Това е окончателно решение, което не подлежи на обжалване и влиза в сила."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.05 2015 в 17:28

Трябва да се спре с изнудването за плащане на такса "сградна инсталация" - от там какъв пазарлък си правят - не можем да разберем, да върнат парите на народа

19.05 2015 в 11:43

В топлофикация София нищо не става без предварителна договорка кой ще получи дял от далаверата. Шуробаджанащина с елементи на политика (да си спомним изказването на ББ за топлофикация когато беше одържавена по време на тройната коалиция - "Те ни я взеха, ама ние дойдохме от другата страна и си я върнахме"). Сметките в топлофикация се правят на семеен принцип като мъжът например прави сметките в топлофикация, а жена му е шефка на най-голямото дружество за топлинно счетоводство. Никой не знае въобще какво се случва. Кражбата е многоешалонна. Пази се в тайна как се смята и от топлинните счетоводители и от топлофикация, прибират се яки пари от тези които плащат, за да покрият не само дълга на неплащащите, но и да захранят с пари партийни каси. Все пак топлофикация е структуроопределящо предприятие и не вярвам, че до него могат да се доберат обикновени мафиоти.