Полезни ли са семената чиа за вашето здраве?

OFFNews 29 юли 2019 в 15:50 2013 0

Чиа семената са сред най-здравословните храни на планетата. Те са заредени с хранителни вещества, които могат да имат важни ползи за тялото и мозъка ви.

1. Чиа семената доставят огромно количество хранителни вещества с много малко калории

Малките черни семенца идват от растението Salvia hispanica, което е свързано с ментата.

Семената от чиа са били важна храна за ацтеките и маите. Всъщност „чиа“ е древната дума на маите за „сила“. Въпреки древната си история като диетичен продукт, семената от чиа станаха известни като супер храна едва наскоро. Не се заблуждавайте от размера им - тези малки семена имат мощни хранителни съставки.

В 30 гр порция чиа семена се съдържат:

Фибри: 11 грама
Протеин: 4 грама
Мазнини: 9 грама (5 от които са омега-3)
Калций: 18%
Манган: 30%
Магнезий: 30%
Фосфор: 27%
Цинк, витамин В3 (ниацин), калий, витамин В1 (тиамин) и витамин В2

Това е особено впечатляващо, като се има предвид, че това са само около две супени лъжици. Това малко количество доставя само 137 калории и един грам усвоим въглехидрат.

Освен всичко, чиа семената са пълнозърнеста храна, обикновено се отглеждат органично. Те са без ГМО и естествено без глутен. С чиа семената се приготвят прекрасни здравословни десерти. Едни от най-хубавите такива може да опитате в ресторант "Смокини".

2. Семената от чиа са заредени с антиоксиданти

Високото съдържание на антиоксиданти запазват добрите мазнини в семената чиа. За антиоксидантите е изговорено и изписано много – те се борят с производството на свободни радикали, които могат да повредят молекулите на клетките и да допринесат за стареене и заболявания като рак.

3. Почти всички въглехидрати в чиа семената са фибри

В две супени лъжици чиа има около 12 грама въглехидрати. 11 от тях обаче са фибри, които тялото ви не усвоява. Фибрите нито повишават кръвната захар, нито изискват да се изхвърля инсулинът. Въпреки че принадлежи към семейството на въглехидратите, здравословни ефекти на фибрите драстично се различават от тези на смилаемите въглехидрати като нишесте и захар.

Съдържанието на усвоими въглехидрати е само един грам в тези две супени лъжици, което е много ниско. Това прави чиа храна с ниско съдържание на въглехидрати.

Поради високото си съдържание на разтворими фибри чиа семената могат да абсорбират до 10-12 пъти повече от теглото си във вода, превръщат се в гелообразни топченца и се разширяват в стомаха ви. Теоретично това трябва да увеличи ситостта, бавното усвояване на храната и да ви помогне автоматично да приемате по-малко калории.

4. Семената от чиа са с високо съдържание на качествен протеин

Протеинът има различни ползи за здравето и е благоприятно хранително вещество за отслабване.

Високият прием на протеини понижава апетита и е доказано, че намалява натрапчивите мисли за храната с 60% и желанието за хапване през нощта с 50%.

Чиа семената наистина са отличен източник на протеини - особено за хора, които ядат малко или никакви животински продукти.

5. Високото съдържание на фибри и протеини в чиа семената може да ви помогне да отслабнете

Много здравни експерти смятат, че семената от чиа могат да подпомогнат загубата на тегло. Разтворимите ѝ фибри абсорбират големи количества вода и се разширяват в стомаха ви, което би трябвало да ви засити и да забави усвояването на храната. Също така протеинът в семената от чиа може да помогне за намаляване на апетита и приема на храна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови