Подпомагаме лечението на болни от диабет в Северна Македония

OFFNews 17 декември 2020 в 15:25 1272 0

България ще помага за лечението на болни от диабет в Северна Македония, съобщиха от МВнР. 

Страната ни ще предостави безвъзмездна помощ по линия на официалната си помощ за развитие и хуманитарна помощ, отпускана чрез бюджета на МВнР. 

Това стана възможно, след като в Скопие посланикът ни Ангел Ангелов подписа последното от 7-те споразумения за безвъзмездно финансиране.

По-рано този месец Министерски съвет прие решение за отпускане на 2 560 812 лева безвъзмездна помощ за финансиране на проекти в Северна Македония, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Украйна, Молдова, Грузия, Армения.

Споразумението бе сключено по проекта "dDnevnik - Софтуерно приложение за подпомагане проследяването на ежедневното здравословно състояние на болни от диабет тип – 2". Той ще се изпълнява от фондация "Метаморфозис", а общата му стойност е 68 454 лв.

Целта е да бъде създадено софтуерно приложение, чрез което пациентите, болни от Диабет тип 2, да имат ежедневен контакт с лекуващите ги лекари, както и да бъде създадена достъпна база данни с информация за тенденцията при развитие на болестта. 

Общата стойност на безвъзмездно финансираните от страната ни 7 проекта в Северна Македония възлиза на 579 789 лева. Другите шест споразумения по проекти бяха подписани по-рано тази седмица и са в областта на здравеопазването, развитието на младежта, медиите и гражданското общество в Северна Македония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!