Подкрепяни от „За Нашите Деца“ родители се включиха в обучение „Грижи за деца с увреждания“

OFFNews Последна промяна на 17 ноември 2016 в 17:30 2867 0

Над 20 биологични и приемни родители, подкрепяни от центровете за обществена подкрепа и за приемна грижа на фондация „За Нашите Деца“, участваха в надграждащо обучение „Грижи за деца с увреждания“, което организира фондацията в партньорство с директора на ДМСГД „Св. София“ д-р Бочукова – педиатър с над 18-годишен стаж.

На обучението бяха обсъдени пречките, които срещат биологичните родители при отглеждането на своите деца, както и какво спира приемните родители да вземат решение да полагат грижи за дете с проблеми.

“Нашата цел е да помогнем на родителите да се справят с тези проблеми и да вземат решение, да ги направим по-информирани, да определим проблемите точно такива, каквито са и да коментираме начините за справянето с тях“, сподели Марияна Тасева, директор на Центъра по приемна грижа на фондация „За Нашите Деца“.

Не бива да гледаме на детето през неговия проблем, защото то е преди всичко дете като всяко друго. Не можем да разделяме децата на здрави и болни. В своя растеж детето ни поднася всякакви изненади и ние трябва да сме готови да откликнем на нуждите му, каза д-р Бочукова, която бе основен лектор на обучението.

Тя подчерта, че е важно родителите да могат да споделят своите притеснения и да получат необходимата им подкрепа.

Трудно е да се отглежда дете с увреждания, но не е невъзможно, каза приемна майка. Тези деца ни учат на търпение и променят живота на хората, сподели друга майка на дете със заболяване.

Всички присъстващи бяха единодушни, че изпитанията и трудностите при отглеждането на дете с увреждания са сериозни и за да се справят, те влагат сърце и много любов.

Родителите изразиха желанието си такива обучения-дискусии да бъдат организирани регулярно, за да споделят опит и да получават подкрепата на специалистите на фондацията.

На 7 декември те ще се срещнат отново в ЦОП „Св. София“ и ще продължат обучението си заедно с д-р Бочукова и екипа на фондацията.

Надграждащото обучение е част от програмата на Фондация „За Нашите Деца“ за подкрепа на семействата на деца в риск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови