Почина бившият премиер на страната Димитър Попов

OFFNews 05 декември 2015 в 19:35 7180 9

Димитър Попов.

Премиерът на България в периода 20 декември 1990 година - 8 ноември 1991 година, Димитър Попов, е починал, съобщи вестник "Стандарт".

Кабинетът му е наричан „правителство на националното съгласие“, защото има подкрепата на по-голямата част от партиите, а в него участват експерти от БСП, СДС и БЗНС, както и независими специалисти в съотношение 8:3:2:5. През 1992 се кандидатира неуспешно за президент от Българската национална демократическа партия.

Попов е известен и с репликата - "За Бога, братя, не купувайте!".

"Точно на 1 февруари 1991 г. правителството освободи цените. Аз тогава допусках в салона на Министерския съвет да идват колкото искат журналисти. Когато излязох от заседанието, ме наобиколиха. И ме попитаха: "Какво ще кажете сега на народа?" и аз казах: "За бога, братя, не купувайте това, което ви харесва, но е много скъпо, защото след 30-40 дни цените ще паднат, а вие ще сте похарчили парите си и няма да можете да купите най-необходимото ви". Това е изречението", обясни по-късно той в интервю, цитирано от "Дарик".

Той е роден е на 26 юни 1927 година в град Кула. Завършва право в Софийския университет през 1950 г. За кратко работи като миньор (1953-1955), след което става юрисконсулт в София. От 1972 до 1990 е съдия в Софийския градски съд.

Докато е на тази длъжност, през 1985 г. той осъжда на смърт 26-годишния Тодор Дечев, който е обвинен, че е осквернил надгробния камък на Людмила Живкова, което осъденият твърдял, че е извършил в нетрезво състояние. След като е арестуван, Дечев признава и за още две престъпления, които според негови близки са скалъпени – че нападнал постовия пред столичната Пожарна и му отнел автомата, след което нападнал и полицай в квартал „Хаджи Димитър". При нападението войникът пада и си чупи черепа, но след като излиза от кома разпознава Дечев. Върховният съд потвърждава присъдата и тя е изпълнена, след като и Държавният съвет отказва да помилва осъдения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!