Почина бившият министър на отбраната ген. Йордан Мутафчиев

OFFNews 24 май 2015 в 19:50 8103 0

Почина  бившият министър на отбраната ген. Йордан Мутафчиев. Армейският генерал постави подписа си под Парижките споразумения за прекратяване на въоръжените сили в Европа.

През декември 1989 г. е назначен за заместник-министър на отбраната, а през 1990 г. е избран за министър на отбраната във второто правителство на Андрей Луканов и в правителството на Димитър Попов до есента на 1991 г.

Докато е министър на отбраната, е приет Законът за изменение и допълнение на Закона за политическите партии, известен като Закон за деполитизацията на въоръжените сили.

Като военен министър допринася за изготвянето на нова нормативна уредба по отбранителното строителство, внесени са в Министерския съвет редица проекти, сред които и на Закона за отбраната и въоръжените сили, на новата военна доктрина и други нормативни актове, регламентиращи структурата, дейността и състоянието на Българската армия в новите условия, особено след разпадането на Организацията на Варшавския договор.

От юни 1993 до юли 1997 г. е посланик на Република България в Пхенян, КНДР.
На 22 юли 2006 г. Националният политически съвет на ОБН “Целокупна България” издига кандидатурата му за вицепрезидент заедно с проф. д-р Григор Велев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови