По-малко от половината родители на тийнейджъри у нас контролират децата си в интернет

Мартина Новкова 21 февруари 2024 в 15:19 1886 0

Yettel „Дигиталният живот на децата и техните родители”

Снимка Yettel

Иван Комитски, старши експерт, „Пазарни проучвания“; Маргита Колчева, старши съветник „Устойчиво развитие“; Боян Иванович, директор „Корпоративни комуникации“

По-малко от половината родители на тийнейджъри осъществяват контрол върху съдържанието, което децата им потребяват онлайн. При майките и бащите на по-малки деца този процент е 85%. Това показва проучване телекомуникационната компания Yettel.

Родителите и на двете групи подрастващи най-често следят историята на браузъра или използват приложение за родителски контрол.

Проучването на Yettel „Дигиталният живот на децата и техните родители” е проведено от агенция за пазарни изследвания „Арбитраж“ в края на 2023 г. сред деца (7-12 г.), тийнейджъри (13-19 г.) и техните родители. То предоставя данни за въпроси, свързани с използването на интернет, онлайн заплахите и проблемите, пред които са изправени подрастващите, както и нагласите им за надграждане на дигиталните умения. 

Навлизането на технологиите в нашия живот става очевидно, след като и най-малките прекарват доста време онлайн. Всяко второ дете и над 80% от тийнейджърите прекарват повече от три часа на ден в интернет пространството. Тийнейджърите прекарват най-много време в социалните мрежи (99%). 81% от тях също така слушат музика, гледат филми и сериали. По-малките обичат да отделят повече време в онлайн игри (81%). И в двете изследвани възрастови групи половината от младите хора използват образователните платформи.

Проучването поставя и фокус върху заплахите, с които могат да се сбъскат двете изследвани групи в интернет пространството, и дали успяват да ги откриват. Децата имат по-слаби познания как да се предпазват от онлайн заплахите. Най-трудно за тийнеджърите е разпознаването на фалшивите новини, сочат резултатите. Голям процент от тийнейджърите твърдят, че могат да разпозват вредните сайтове за компютъра и могат да се предпазят от вируси, а почти всички имат способност да създават различи пароли за различните си акаунти (91%). При децата се наблюдават значително по-ниски резултати за справянето с интернет рисковете.

Родителската роля също е много важна. 93% от родителите на тийнейджърите разчитат, че при разговор с тях, синовете и дъщерите им сами ще споделят, при наличие на проблем. Все пак повече от една трета (36%) от тях сами следят за онлайн активността и проверяват профилите в социалните мрежи на децата си.

С какви ситуации могат да се сбълскат подрастващите в интернет пространството?

И двете изследвани групи най-често се сблъскват с подигравки или обиди, а също и с невярна информация. Това е по-характерно за тийнейджърите, а за по-малките деца най-често става въпрос за откраднати профили.

Маргита Колчева, старши съветник “Устойчиво развитие“ в Yettel, разясни двете посоки на проучването и целите за 2024 г. Голяма част от анкетираните, са готови да развиват своите дигитални умения. Миналата година телекомът успя да достигне и ангажира над 47 000 деца и младежи по темата за сигурността в онлайн пространството, както и да помогне на над 12 000 души да повишат дигиталните си умения. В отговор на желанието за дигитално образование, Yettel работи по разширяването на обхвата на темите, като като обърне внимание на неподходящото съдържание, фишинг измамите и гейминг културата. Също така телекомът подготвя онлайн уроци за ученици, специална академия за учителите, която да подпомогне развитието на дигиталните им умения, и кампания в социалните медии за ангажиране на младежите чрез любимите им влиятелни интернет личности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика