Пациенти искат президентско вето заради промените в управлението на НЗОК

Вероника Шербанова 14 ноември 2013 в 13:51 1838 0

НЗОК. Снимка: БГНЕС
НЗОК. Снимка: БГНЕС

 

Пациенти обмислят да поискат президентско вето заради промените в модела на управление на Здравната каса. Това заяви председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Пациентските организации смятат първо да сезират всички политически партии за това, че с промените в Закона за здравното осигуряване се готви одържавяването на Касата.

Надяваме се, че това ще има ефект и депутатите няма да приемат промените в закона. Ако това не се случи, ще се обърнем към президентът Росен Плевнелиев и ще настояваме за вето, посочи Хасърджиев.

В момента държавата има по-малко квоти от работодателите, синдикатите и пациентите в Надзорния съвет на НЗОК. С промените в Закона за здравното осигуряване обаче представителите на държавата ще имат повече места в управителния съвет, който ще смени Надзора. Повече са и местата на държавата в Събранието на представителите, което ще бъде въведено.

Тези промени се правят, за да може решенията в Здравната каса да се вземат съгласно нарежданията на управляващата партия. По този начин ще се решава кои болници да получават повече пари, с кои да се сключват договори, както и на кои пациенти ще се плаща лечението и на кои – не. Точно такива неща се случваха преди 2009 г., категоричен е председателят на Националната пациентска организация.

Има реална опасност много пациенти да останат без лечение през 2014 г., тъй като още в началото на годината е заложен дефицит от над 300 млн. лева в бюджета на Касата. Може с оправданието, че няма пари, да се спре лечението на цели групи пациенти, както се случваше преди 2009 г., допълни д-р Хасърджиев.

Позицията на Хасърджиев е подкрепена и от другите национално представени пациентски организации. Те настояха и за обществена дискусия преди гласуването на Закона за здравното осигуряване в парламента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!