Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Лекари: Бюджетът на НЗОК за 2014 г. е най-лошият до момента

Вероника Шербанова 05 ноември 2013 в 15:07 3442 1

Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС. Снимка: БГНЕС
Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС. Снимка: БГНЕС

 

Бюджетът на Здравната каса за следващата година е най-лошият бюджет откакто Касата е създадена. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Изчакваме до 8 ноември, за да видим какъв ще е отговорът на управляващите на поставените от нас въпроси. Тогава на заседание на управителния и националния съвет на БЛС ще се реши какви мерки да се предприемат – дали да продължи вълната от протести и по какъв начин, посочи пред „Труд“ Райчинов.

Лекарите настояват да бъде заплащана на 100% дейността на болниците до края на тази и през следващата година, както и ефективни промени в здравия сектор.

Когато бяхме на среща с премиера и с финансовия министър те нямаха възражения по нашите искания и по този начин потвърдиха, че не желаем някакви безпочвени неща, обясни Райчинов.

В момента управляващите още търсят допълнителни пари, с които да се попълни дупката в бюджета. Най-големи са притесненията за това, че може тези 104 млн. лева, заложени като излишък за 2014 г., да не бъдат дадени за покриването на недофинансирането на болниците от тази година. Записано, че те бъдат дадени, ако до 1 януари здравният министър предложи мерки за затягане на системата като централизиран кръг за медикаменти и ефективен контрол върху болниците, каза още Райчинов.

Абсурд е това, че в бюджета за 2014 г. има с 200 млн. лева по-малко за болниците. Не може да се дават 100 млн. лева допълнително за образование, а да няма за здравеопазване, коментира здравният министър от кабинета „Станишев“ и член на националния съвет на БСП проф. Радослав Гайдарски.

Гайдарски заяви, че е готов да се включи в протест, но „разумен, не само да се носят плакати „Оставка“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!