НЗОК: Куцо и сакато влиза в болницата, за да дадем повече пари

Вероника Шербанова 07 ноември 2013 в 19:20 7922 22

Румяна Тодорова. Снимка: БГНЕС, архив
Румяна Тодорова. Снимка: БГНЕС, архив

Има изкуствено повишаване на посещаемостта в болниците. Куцо и сакато е влязло в болницата, за да са заети отделенията и да дадем повече пари. Това заяви управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

През септември болниците са отчели разход от 135 млн. лева, от които заплатихме 80%. Заявките за октомври са за над 105 млн. лева. Затова са пълни отделенията – като се направи голям разход, 80% от него е вече съвсем друга цифра, категорична е Тодорова.

Оказва се, че Здравната каса плаща за не на пациента, а за да се издържа болницата.

Тази година ще има със 100 000 хоспитализации повече в сравнение с миналата. По 700 лева средна цена на пътеката, ето го преразхода от 70 млн. лева, допълни тя.

Според доклад на Световната банка 30% от пациентите влизат в болницата по повече от два пъти годишно, което не е нормално. Една четвърт от пациентите пък се лекуват в една болница и после влизат в друга, уточни Тодорова.

Шефът на НЗОК обясни, че предстои да се въведе нова методика за плащане на болничната помощ, която по същество е връщане на положението от 2008 г.

Ин витро процедурите ще бъдат прехвърлени обратно към здравното министерство. Водим разговори и за връщане на ваксините към министерството, обясни Тодорова.

Парите за здраве ще стигат, ако има по-добър контрол при разходването им. Контролът е включен в нашите цели, но ние смятаме да ги изпълним и наистина да подобрим контрола, посочи Румяна Тодорова.

Парламентарната здравна комисия прие на първо четене проекта за бюджет на Здравната каса за 2014 г. Той беше приет с 10 гласа "за", 4 - "против" и 3 - "въздържал се".

Депутатите от ГЕРБ заявиха, че не могат да гласуват "за" приемането на бюджета, тъй като той е много по-лош от тазгодишния.

Заложен е дефицит от най-малко 200 млн. лева в болничната помощ и очакваме НЗОК да не може да плаща на болниците още от средата на годината, коментира за пореден път председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Райчинов посочи, че един от начините за увеличаване на приходите в Касата е държавата да започне да плаща в пълен размер здравните вноски, които заплаща, като в същото време може да се въведе правилото държавните служители да плащат здравни вноски.

Така няма да се харчат повече пари, а в НЗОК ще влизат още над 1 млрд. лева годишно, категоричен е председателят на БЛС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!