Quantcast

НЗОК: Куцо и сакато влиза в болницата, за да дадем повече пари

Вероника Шербанова Последна промяна на 07 ноември 2013 в 19:20 6976 22

Румяна Тодорова. Снимка: БГНЕС, архив
Румяна Тодорова. Снимка: БГНЕС, архив

Има изкуствено повишаване на посещаемостта в болниците. Куцо и сакато е влязло в болницата, за да са заети отделенията и да дадем повече пари. Това заяви управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

През септември болниците са отчели разход от 135 млн. лева, от които заплатихме 80%. Заявките за октомври са за над 105 млн. лева. Затова са пълни отделенията – като се направи голям разход, 80% от него е вече съвсем друга цифра, категорична е Тодорова.

Оказва се, че Здравната каса плаща за не на пациента, а за да се издържа болницата.

Тази година ще има със 100 000 хоспитализации повече в сравнение с миналата. По 700 лева средна цена на пътеката, ето го преразхода от 70 млн. лева, допълни тя.

Според доклад на Световната банка 30% от пациентите влизат в болницата по повече от два пъти годишно, което не е нормално. Една четвърт от пациентите пък се лекуват в една болница и после влизат в друга, уточни Тодорова.

Шефът на НЗОК обясни, че предстои да се въведе нова методика за плащане на болничната помощ, която по същество е връщане на положението от 2008 г.

Ин витро процедурите ще бъдат прехвърлени обратно към здравното министерство. Водим разговори и за връщане на ваксините към министерството, обясни Тодорова.

Парите за здраве ще стигат, ако има по-добър контрол при разходването им. Контролът е включен в нашите цели, но ние смятаме да ги изпълним и наистина да подобрим контрола, посочи Румяна Тодорова.

Парламентарната здравна комисия прие на първо четене проекта за бюджет на Здравната каса за 2014 г. Той беше приет с 10 гласа "за", 4 - "против" и 3 - "въздържал се".

Депутатите от ГЕРБ заявиха, че не могат да гласуват "за" приемането на бюджета, тъй като той е много по-лош от тазгодишния.

Заложен е дефицит от най-малко 200 млн. лева в болничната помощ и очакваме НЗОК да не може да плаща на болниците още от средата на годината, коментира за пореден път председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Райчинов посочи, че един от начините за увеличаване на приходите в Касата е държавата да започне да плаща в пълен размер здравните вноски, които заплаща, като в същото време може да се въведе правилото държавните служители да плащат здравни вноски.

Така няма да се харчат повече пари, а в НЗОК ще влизат още над 1 млрд. лева годишно, категоричен е председателят на БЛС.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.12 2013 в 13:15

Изразът е в преносен смисъл и жената е много права.Сблъсках се с този факт,докторите плашат,за да източват касата,а в същото време са бездарни некадърници.Но докато образованието и здравеопазването са превърнати в бизнес,така ще е-бедна държава-болни хора.Никой няма за цел да ни лекува,а да вземе парите,като през това време са съгласни да ти почернят живота само и само да те убедят колко си зле и имаш нужда от болница.А попаднеш ли вътре-Бог да ти е на помощ!

09.11 2013 в 09:14

Ами защо не кръстите Отделенията по Физиотерапия куцо, кьораво и сакато! От хубавия живот дето ни го натрапихте 45 плюс 24 години! А че хората са много болни, вярно е, но пък защо не напишете критерии кое е за хоспитализация и кое не, и когато некой циганин се спомине елате вие да се правите на Александър Матросов!

08.11 2013 в 21:38

Простачка!

08.11 2013 в 15:25

Ами като орязахте болничните заведения и ги превърнахте във финансови институций / ООД , ЕООД ...и прочие / , много ясно че ще се започне надхитряването. Вие ги лъжете всяка година , че ще се отпуснат повече пари за здравеоазване / ремонт и нова техника и т.н. / и те ви лъжат че има повече болни ....То е толкова ясно и прозрачно и логично най- вече ... че няма накъде . Българинът е изобретателен човек и винаги ще намери начин. После КУЦО И САКАТО .......хайде да не се обиждаме.

08.11 2013 в 13:34

Ако давахте пари за профилактика, нямаше да е така. Че се краде по всички нива, краде се. Но рибата се вмирисва откъм главата.

08.11 2013 в 03:28

Без да я защитавам - болниците и касата са за това - да се лекуват имащите нужда. Но ми се струва, че не знаете какво означава израза "куцо и сакато". Тя даже в случая го е съкратила - изразът е "куцо, кьораво и сакато" и се използва когато трябва да се изкаже мнение, че за дадена работа няма никакъв подбор, няма критерии, всички, накуп...
Иска да каже, че по документи хората влизат и лежат в болница без това да е така в реалността. Имам и пример - майка ми тази година по документи два пъти за по три дни "лежа в болница". Без реално да е престоявала там. Но касата плаща за тези този "престой" в болницата.

08.11 2013 в 01:48

И аз съм мъкнала стара майка по болници и са ни шашвали с преувеличени диагнози. Бабет е курназ и си иска у дома, но на няколко пъти я натискаха да стои. Последният път я навиваха за операция на гръбнака, че имало счупено. Гръбнакът бе травмиран няколко месеца след силен удар и тя се оправи без мазила даже. Но за да я изкарам от болница бях принудена да й купя корсет на френски производител, който й бе огромен-просто не е за дребни фигури. Лекарят, който го изиска отказал да й го сложи и се провикнал от коридора да си го слагала сама. Бабата се похвали, че нищо не му била бутнала в джоба на престилката, защото не й бил симпатичен. Имам и други случаи. Винаги нося изследванията на други специалисти, дори и в чужбина, където живея. Имахме близък професор, покойник е от няколко години, който ми го каза в прав текст : ' не се плаши излишно. Диагнозите се преувеличават нарочно, за да се теглят повече пари от касата.'.

08.11 2013 в 00:33

ХИ-ХИ! Изобщо не я защитавам! ОБАЧЕ! "Куцо и сакато" е в преносен смисъл. В болницата влизат ЗДРАВИ хора и БЕЗ НУЖДА от лечение в болница. хиляди здрави хора се "лекуват" по здравни пътеки, често дори без да знаят за какво точ1но лежат. Ходят по два пъти в годината на "почивка" по разни новоизлюпени "санаториумчета" с измислени диагнози. Здравната система се източва много успешно от болниците, новосъздадени ИМЕННО за това. Това е бизнес. Докато има зелник така ще е. Мисля Че много повече от 70 млн потъват в нечии джобове и тези джобове не са на редовите лекари, за съжаление... Много сте на грешен път всички тука, освен, че наистина тая заедно с правителството е за енда голяма народна гьостерица. Много пачка се ръси по върховете и няма как да се спре това без гьостерица.

08.11 2013 в 00:09

ИСКАМ АКО МОЖЕ ДА КОМЕНТИРАТЕ ТОЗИ СЛУЧАЙ КОИТО ВИ ПРЕДСТАВЯМ .....А ТОВА ЕЕ ЯВЕН СЛУЧАЙ НА ИЗТОЧВАНЕ НА ЗДРАВНАТА КАСА

Искам да засегна въпроса за МЪРТВИТЕ ДУШИ във българските болници
Свидетели сме как се източва една институция като ЗДРАВНАТА КАСА ,която е създадена така за да може да се дои....като крава
Знаете ли че преди две години занесох баща си във Варна в болница света МАРИНА за операция на сърцето-смяна на клапа.На входа на болницата той припадна и почина......преди да влезе в болницата.От спешна помощ когато го прибраха поискаха и всички документи които имаме...включително и направлението за смяна на клапа което знам че струва на здравната каса т.е. на българските данъкоплатци поне 5000 лева .Дадохме всички документи и след цялата трагедия не си взехме направлението.

След две години майка ми получава обаждане от болница СВЕТА МАРИНА и по телефона някаква жена започва да й се кара защо баща ми не е отишъл на контролен преглед за сменената клапа.Тя й казва ,че той е починал преди две години без да му сменят клапата-на входа на болницата
Значи че тази институция ,тази болница е сменила клапата на МЪРТЪВ ЧОВЕК ЗА ДА УСВОИ ВСИЧКИ ПАРИ КОИТО СЕ ПОЛАГАТ ЗА ТАКАВА СЛОЖНА ОПЕРАЦИЯ.
МОЖЕ ДА БЪДЕТЕ СИГУРНИ ЧЕ И СЪС СТОТИЦИТЕ И ХИЛЯДИ ЗАБОЛЯВАНИЯ КОИТО СЪЩЕСТВУВАТ СТАВА ТАКА.....МЪРТВИТЕ ДУШИ НА ГОГОЛ СА ПРЕВЗЕЛИ БЪЛГАРСКАТА ЗДРАВНА КАСА .

08.11 2013 в 00:05

Боже , каква проста и нагла патка! Как може такива хора да бъдат поставяни на такива места, та тя няма елементарно възпитание, култура , а да не говорим за морал и хуманизъм. Това е шеф на НЗОК !!!!! Пожелавам и да има в семейството си такива хора куци, сакати и да види как живеят тези хора със 123 лв пенсия и така да се отнасят с тях както тя сега се държи и тогава ще говорим. А що се отнася до това , че болниците са пълни с хора , то това е от хубавия живот в България . Народа е болен и не може да стигне дори до пенсия, а тя се подиграва с хората. Призовавам за оставката на госпожата и то веднага!!!!!!