Зам. здравните министри влизат в Надзорите на НЗОК и НОИ

Вероника Шербанова 06 ноември 2013 в 16:33 2536 1

НЗОК. Снимка: БГНЕС
НЗОК. Снимка: БГНЕС

 

Зам.-министрите на здравеопазването Бойко Пенков и Чавдар Славов са новите представители на държавата в надзорните органи съответно на НЗОК и НОИ.

Това стана ясно на проведеното заседание на Министерския съвет.

Бойко Пенков ще заеме мястото на зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Красин Димитров.

До момента Пенков беше член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Пенков е бил управител на Здравната каса между 1999 г. и 2001 г., като преди това е бил шеф на отдел „Международно сътрудничество“ в Министерството на здравеопазването.

В Надзорния съвет на НОИ бяха освободени зам. социалния министър Лазар Лазаров и директора на дирекция „Правна“ в администрацията на Министерския съвет Галина Маринска. Тяхното място ще заеме зам.-министъра на здравеопазването Чавдар Славов.

Вчера БСП и ДПС внесоха предложение за промени в статута на служителите и ръководството на Здравната каса. Вместо Надзорен съвет и управител, НЗОК ще има Събрание на представителите, Контролен съвет, Управителен съвет и директор, което на практика е формулировката от създаването на Касата шрез 1999 г.

Директорът на НЗОК ще бъде избиран с конкурс на Управителния съвет за срок от 5 години. Конкурсът ще става по правила, одобрени Събранието на представителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!