Първи наш частен самолет влезе в Шенген с изгрева

38-годишен българин изпи кафето си в Италия, нетърпелив да лети по новите правила за пътуване по въздух

OFFNews 31 март 2024 в 16:58 24734 1

Асен Сурдолов

Снимка Личен архив

Асен Сурдолов и Кристин Милушева

38-годишният Асен Сурдолов, който е любител пилот, инструктор и ръководител полети, стана първия българин, който влезе в Шенген с частния си самолет тази сутрин.

Той излетя за италианския град Лече от собственото си летище до село Паничарево, с четириместния витлов „Мууни“ М20, точно с изгрева в 6,42 часа. В кабината до него седна един от бившите му ученици - Кристин Милушева, на която предстои кариера като пилот в гражданската авиация.

„В едната посока самолета управлявах аз, а в другата – Кристин. Стигнахме до Лече за около два часа и половина, защото имаше силен насрещен вятър от 40 км/ч., но пък на връщане си дойдохме за около час и половина.“, разказа Асен.

Той и спътницата му кацнали на малкото летище "Корте" на няколко километра от Лече, пили кафе на италианска земя и поели обратно към дома.

Чакам да бъдем част от Шенген от много години и нямаше как да пропусна да пилотирам първия частен самолет прелетял пространството при новите условия. Горд съм, че го направих и нямам търпение отново да летя. Вече мога да го правя свободно от всяка точка на България до всяка точка на Европа и обратно без да се налага да минавам по всички бюрократични стъпки, като досега, призна Асен.

Той обясни, че по време на полета комуникацията във въздушното пространство, била както обикновено и присъединяването на страната ни към Шенген нямала значение.

„Съществената разлика е, че като част от Шенгенското пространство спестяваме митници, документация, време и най-вече нерви. Вече се чувствам истински европеец! Усещането за свободата да летиш и да нямаш граници, вече е напълно реално и изключително вълнуващо!“, добави с широка усмивка Асен Сурдолов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови