Отпускат нови 89 000 лв. за ученически стипендии

OFFNews 24 юни 2015 в 14:26 2536 0

Нови 89 370 лв. ще бъдат отпуснати за изплащане на стипендии на ученици от държавни и общински училища.

Тези пари са предвидени в централния бюджет като част от Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Програмата бе приета през февруари и предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени дарби, заели призови класирания в национални и международни конкурси, състезания и олимпиади. Децата ще получават еднократно финансово подпомагане и едногодишни стипендии. 

За стипендии на учениците с високи постижения в областта на изкуствата по-рано през годината бяха отпуснати близо 498 хил. лв.

Във Велико Търново да се открие филиал на Варненския медицински университет, предлага ръководството на висшето училище. Предвижда се в него да се провежда обучение в бакалавърска степен по две специалности – медицинска сестра и акушерка. Определеният капацитет за обучение е от 80 студенти за всяка от специалностите.

С откриването на факултета ще се създадат възможности за подготовка на висококвалифицирани медицински кадри за системата на здравеопазването както в региона, така и в страната. Целта е да се преодолее недостигът и да се удовлетвори увеличеното търсене на медицински кадри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!