Отложиха шествието на София Прайд заради коронавируса

OFFNews Последна промяна на 20 април 2020 в 19:00 1502 1

София Прайд 2019

Организационният комитет на София Прайд реши да отложи провеждането на шествието на 13 юни.

"Здравето на хилядите посетители, които очакваме тази година, е абсолютен приоритет за нас и би било безотговорно да рискуваме разпространение на вируса, дори мерките дотогава да са облекчени. Продължаваме да следим обстановката и при възможност сме готови да насрочим нова дата за шествието" - заявиха от организационния комитет на София Прайд, състоящ се от организациите Билитис, GLAS, „Действие“, Български хелзинкски комитет и активисти.

Организаторите са категорични, че "това не означава, че Прайд няма да се проведе през юни, напротив! Не можем да бъдем заедно физически, но имаме безкрайните възможности на технологиите, за да сме свързани."

София Прайд ще приеме нова форма: "Вече планираме алтернативни онлайн събития, инициативи и кампании, за да покажем задружността си като общност".

София Прайд ще бъде част и от първото онлайн събитие Global Pride 2020 на 27 юни, което е в отговор на стотиците отменени или отложени заради пандемията Прайд шествия по света.

В заключение организаторите на София Прайд заявяват: "В сегашната ситуация на lockdown някои млади хора са принудени да се изолират с родителите си, които не приемат тяхната сексуална ориентация и полова идентичност. На тях искаме да кажем: „Не сте сами!“ и да ви уверим, че ще продължим да преориентираме дейности, за да можем да ви предложим психологическа и друга подкрепа. И сега може да се възползвате от ресурсите за психологическа подкрепа, правна помощ и други, които ,,Билитис“, ,,Действие“ и GLAS предлагат. Много от нашите физически срещи вече преминаха успешно онлайн. Включете се в тях и следете страниците ни за повече информация. Физическата дистанция не означава социална изолация! Ние не сме просто един фестивал, ние сме семейство и ще бъдем скоро заедно отново!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови