Още тази вечер евтаназират всички прасета в селото с огнище на чума

OFFNews 31 август 2018 в 20:32 3799 2

Тази вечер всички прасета в село Тутраканци, където беше открито огнище на африканска чума по свинете, ще бъдат евтаназирани и загробени.

Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев по време на извънредна пресконференция.

В селото има останали живи 23 прасета, които ще бъдат умъртвени още днес, за да не се разпространява заразата. Чумата е била открита в затворен двор, където е имало 7 прасета. Три от тях са умрели от заразата, а другите са били евтаназирани. Собственикът на болните животни е извикал ветеринарен лекар, след това от тях са били взети проби за африканската чума, които са били положителни. 

"През последните две години се опитахме да направим така, че чумата да не влезе в България. За нас не е изненада, че това се случи, защото това е един изключително агресивен и устойчив вирус и мерките, които ние приложихме, се основават на това по какъв начин най-вероятно се предава вирусът – чрез диви прасета или предаване чрез човешката дейност, особено храни с произход свине", каза Илиев, цитиран от "Фокус".

По-рано днес от БАБХ съобщиха за огнището на африканска чума и подчертаха, че собствениците на убитите животни ще получат обезщетение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5800

2

Тито

01.09 2018 в 03:05

Както и при козите сега и при прасетата никой не говори за храната от къде е изследва ли се . Сигурен съм че тези зарази не се разпостраняват по естествен път а някой имитира този естествен път за маскировка.