Първи случай на африканска чума по свинете у нас (обновена)

OFFNews 31 август 2018 в 18:49 4320 0

Установено първото огнище на африканска чума по свинете в България. То е в село Тутраканци, община Провадия.

Това стана ясно на пресконференция на Областната администрация във Варна.

Полицейското присъствие в селото е засилено.

Областният управител на Варна уточни, че прасетата в Тутраканци са 23, а засегнатите от чумата са 7, съобщиха от БАБХ. 

Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ се предприемат мерки за ликвидиране на огнището и ограничаване разпространението на заболяването.

Също така се обявява 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат с. Тутраканци, общ. Провадия, обл. Варна и с. Бозвелийско, общ. Провадия, обл. Варна. Обява и 10 км. наблюдавана зона около огнищата, в която влизат населените места от община Провадия, обл. Варна, община Аврен, обл. Варна, община Долни Чифлик, обл. Варна, Община Дългопол, обл. Варна.

В тези населени места ще започне преброяване и актуализация на данните за домашните свине и животновъдните обекти в информационната система ВетИС, ежеседмични клинични прегледи за чума по домашните свине и други заразни болести във всички обекти с домашни свине.

В област Варна се забранява търговията, придвижването и транспорта на домашни свине с изключение на тези, предназначени за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар или на такива преминаващи транзит. Забранява се организиране на пазари и изложби на свине и свободно пасищно отглеждане на Източнобалкански свине и кръстоски на Източнобалканската свиня. Тези породи незабавно трябва да бъдат затворени във фермите.

Собствениците на убитите животни ще получат обезщетение.

В Румъния вече са регистрирани много огнища на африканска чума по прасетата, а у нас държавата обяви, че взима мерки, за да не навлезе заразата и България.

"По отношение на ситуацията в Румъния – вчера беше обявено огнище на африканска чума по свинете на 1,5 км от границата с България. Очаквахме там да има установена зараза. На този етап мога да кажа, че заразата в страната е проникнала по аналогичен начин, както и в Румъния – пренесена е от човек“, заяви д-р Георги Чобанов от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), цитиран от "Фокус".

По-късно след извънреден брифинг на БАБХ стана ясно, че всички прасета в село Тутраканци ще бъдат евтаназирани още тази вечер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови