Омикрон е цунами - ще засегне икономиката. Може да няма здрав персонал

Много е вероятно това да е последната вълна на коронавируса, смята главният здравен инспектор

Светослав Метанов 20 януари 2022 в 17:23 5514 2

Средната 14-дневна заболяемост е 1144 на 100 000. Най-ниска е в Кърджали 250-300 на 100 000, докато в София е 1300-1400 на 100 000. Не сме срещали такива стойности досега, но това не е изненада. Британски експерти ни предупредиха, че това не е вълна, а цунами. Това се случва навсякъде в Европа. Това заяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред депутатите от парламентарната комисия по туризъм.

Той обясни, че Омикрон, ако се различава по нещо от останалите варианти, е по-бързото предаване, но и по-леко протичане.

"Засега и нашите данни показват това. Не се увеличават приетите в болница. И като брой настанени, и тези в интензивни отделения. Заболяемостта при децата бързо нараства като причините за това са присъственото обучение, липсата на проветряване и неносенето на маски", каза Кунчев. 

Според него през следващата седмица ще има ръст и при заболелите възрастни, които щели да се заразят от децата си.

"Наблюдаваме продължаващо влошаване на епидемичната обстановка в страната. Изненада няма. Великобритания първа постигна доминация на варианта Омикрон. Повтаря се в Западна Европа и не мислим, че при нас ще е различно. Пикът ще бъде достигнат до 2-3 седмици и след това бързо да отмине", каза главният здравен инспектор пред народните представители.

Кунчев каза и че разбира добре как е засегнат туризма и как страдат икономическите субекти в сектора.

"Бързи и резки промени се стремим да постигнем. Много е вероятно това да е последната вълна", каза той.

Според Кунчев, ако коронавирусът се превърне в респираторен вирус, ще предизвиква вълни, но няма да е чак такъв проблем за здравната система и нормалния социален живот.

"Настоящата вълна ще засегне икономиката. В момента в РЗИ София работят 55% от служителите, останалите са болни и карантинирани. Така че има опасност на много места да няма здрав персонал", посочи той. 

Кунчев посочи и че е поддръжник на идеята влизащите в страната да бъдат тествани с експресни PCR тестове на летищата. Той обяви и че вече е готова нова комуникационна стратегия за ваксиниране, която черпи от опита на Великобритания.

Според него мярката за 75-те лева за от възрастните хора, които се ваксинират е проработила много ефективно и дневните ваксинации са се увеличили от 12 000 до 35 000.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови