Омбудсманът: Вещите лица и съдиите изнасят дела с торби

ОFFNews 12 ноември 2014 в 19:37 4619 4

Константин Пенчев
Константин Пенчев

"Откакто съм в съдебната система, вещите лица с торби изнасят дела. Съдии са забравяли дела по трамваите, изнасят се и секретни дела". Това заяви омбудсманът Константин Пенчев пред БНТ по темата с откраднатото от колата на вещото лице тефтерче на Филип Златанов.

Според него е крайно време Висшият съдебен съвет да вземе мерки, защото е несериозно "да се изнасят от всеки съвсем официално документи от съда, това прилича на разграден двор".

Пенчев също така заяви, че е добре, че кабинетът е коалиционен и се подкрепя от повече политически сили, защото няма да има изкушението правителството да върви само по своята програма, а всяка сила ще настоява и за своите приоритети.

По думите му трябва от първия ден на кабинета да се заработи с въвеждане на реформи. "Сега най-тежко е на министрите, които ще изпълняват тази програма и на реформаторите, които са с най-тежки ресори", каза още омбудсманът.

За втория кабинет "Борисов" Пенчев коментира, че се надява също така да успее да прекрати корупционните практики от последните години.

На въпрос колко смята, че ще е животът на правителството той заяви: "Колко време ще изкара правителството, е божа работа, но трябва да се работи все едно всеки ден е единствен", завърши Пенчев.

Пенчев отново настоя таксата "сградна инсталация" при разходите на топлинна енергия да отпадне.

"Проблемът е, че има законово двусмислие - миналото НС прие член, в който пише, че никой не може да плаща за услуга, която не е поискана изрично. Хората казаха, ето, няма да плащаме сградна инсталация. МИ и толофикационните дружества обаче казаха, че този чл. 62 се отнасял за нови сгради. Затова НС трябва да каже този член 62 кога се прилага", настоя Пенчев.

"Иначе ще се окаже, че много хора няма да платят, после Топлофикация ще ги съди и ще трябва да пращат и лихви", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови