Обзор на протест, още не е подписан указът за отделянето от община Несебър

OFFNews 24 юни 2021 в 11:47 1161 0

Жителите на Обзор излязоха на протест тази сутрин. Те блокираха пътя между Варна и Бургас, пресичайки непрекъснато по пешеходната пътека. Причината за тяхното недоволство е, че президентът Румен Радев все още не е подписал указа за отделянето на градчето и няколко села от община Несебър и създаването на самостоятелна община. В града се проведе и референдум, който показа, че жителите желаят това да се случи. 

Още на 24 март Министерският съвет прие решение за административно-териториална промяна за отделяне на населени места от община Несебър, област Бургас, и създаване на нова община с административен център гр. Обзор, област Бургас. Новата община ще включва населените места: гр. Обзор, с. Баня, с. Емона, с. Козница, с. Паницово, с. Приселци и с. Раковсково. На местен референдум в началото на март над 70% от гласовете бяха „За“ създаването на нова община.

„В община Несебър този референдум се посрещна с безпрецедентен административен терор над населението на Обзор. Беше спряно административното обслужване, издаването на търговски разрешителни. В същото време започнаха да се издават десетки заповеди за събаряне на обекти и стотици заличавания на избиратели, някои от които родени и израснали в града”, разказа днес Марин Божков – представител на инициативния комитет и обществен наблюдател.

„При нас има отказ от услуга, която общината би следвало да предоставя. Ние заплащаме такса „Битови отпадъци” ежегодно и в пълен размер, въпреки че сме сезонен обект. При нас дори и през сезона, когато работим в по-големи обеми, боклукът не се извозва. В момента сме се превърнали в сметище", сподели управител на комплекс в града.

Към момента от президентството отказват да коментират казуса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови