Quantcast

Общинските съветници ще получават по една минимална заплата

Нели Чолашка Последна промяна на 27 ноември 2013 в 10:43 4384 2

Заседание на СОС Снимка: БГНЕС
Заседание на СОС Снимка: БГНЕС

 

Общинските съветници ще получават вече по една минимална работна заплата за труда си всеки месец. Това решиха депутатите с промени в Закона за местното самоуправление, внесени от Георги Кадиев и още няколко депутати от БСП (повечето бивши общински съветници).

В момента минималната заплата е 310 лв., но от януари ще стане 340 лв. С промяната на практика възнагражденията на съветниците ще бъдат увеличени в пъти, тъй като в момента те са 30% от средното възнаграждение в съответната община.

Средно общинските съветници в страната получават на месец по 150 лв., а в най-богатата Столична община - 194 лв. Заплатите бяха намалени в средата на 2012 г. по предложение на ГЕРБ.

С промените в закона се дава право на съветниците да получават и допълнителни пари за участия в комисии, които сами ще си определят, но общото им месечно възнаграждение не трябва да надвишава 70% от заплатата на председателя на общинския съвет.

След промените заплатата на съветниците в София може да скочи до пет пъти - максимум до 1171 лв. (заплатата на кметицата Фандъкова е 1860 лв., а на шефа на общинския съвет - около 1680 лв.). 

От ГЕРБ възразиха срещу предложените промени с мотива, че има общини, в които общинският съвет заседава веднъж на няколко месеца и изплащането на минимална работна заплата на съветниците ще е непосилно за бюджетите им.

В крайна сметка обаче мнозинството реши, че всички общински съветници ще взимат минимална заплата всеки месец.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.08 2015 в 08:28

Наглостта няма граници .......На тези хора най-добре им отива името - ПАРТИЙНИ ИЗМЕКЯРИ.
Представете си за един ден присъствие - какви пари се плащат. Не се заблуждавайте за каквото и да е. Тези хора НЕ МИСЛЯТ за вас.
Ето ви и една малка сметка - 256 общини - колко ли са тези партийни боклуци и какви пари се прахосват . Наглостта продължава и тя е доста очевадна когато става дума за представителност.
Всички тия измамници май не са чели историята - Левски получавал ли е пари за неговите дела.
ИЗВОД - КОйто иска да се занимава с тази дейност - ДА СИ ПЛАЩА а не да търси начин за точене на държавата.

27.11 2013 в 11:10

OFFNews, г-жо Чолашка, добре е да се обясни на читателите ви, че лейките в НС дебатират и гласуват текстове, които противоречат на европейското, а дори и на българското законодателство и Конституция.
Общинския съветник НЕ ПОЛУЧАВА заплата. Дори според ЗМСМА той получава възнаграждение.
А според Европейската харта за местното самоуправление общ.съветник получава КОМПЕНСАЦИИ.
Условия за упражняване на правомощията на местно равнище
Член 7
1. Статутът на избраните местни представители трябва да им гарантира свободно упражняване на техните правомощия.
2. Той трябва да дава възможност за подходяща финансова компенсация за разходите, направени във връзка с упражняване на правомощията, както и при необходимост, финансова компенсация за пропуснатите ползи или възнаграждение за свършена работа и съответно социално осигуряване.
3. Функциите и дейностите, несъвместими с упражняването на мандата на местен представител, могат да бъдат определени само със закон или от основни принципи на правото.
*
Отделен въпрос е дали не трябва да се намали броя на общ.съветници поне наполовина! Отделен въпрос е дали общ. съветници не трябва да се избират 100% с мажоритарен вот.