Общинските съветници ще получават по една минимална заплата

Нели Чолашка 27 ноември 2013 в 10:43 5336 2

Заседание на СОС Снимка: БГНЕС
Заседание на СОС Снимка: БГНЕС

 

Общинските съветници ще получават вече по една минимална работна заплата за труда си всеки месец. Това решиха депутатите с промени в Закона за местното самоуправление, внесени от Георги Кадиев и още няколко депутати от БСП (повечето бивши общински съветници).

В момента минималната заплата е 310 лв., но от януари ще стане 340 лв. С промяната на практика възнагражденията на съветниците ще бъдат увеличени в пъти, тъй като в момента те са 30% от средното възнаграждение в съответната община.

Средно общинските съветници в страната получават на месец по 150 лв., а в най-богатата Столична община - 194 лв. Заплатите бяха намалени в средата на 2012 г. по предложение на ГЕРБ.

С промените в закона се дава право на съветниците да получават и допълнителни пари за участия в комисии, които сами ще си определят, но общото им месечно възнаграждение не трябва да надвишава 70% от заплатата на председателя на общинския съвет.

След промените заплатата на съветниците в София може да скочи до пет пъти - максимум до 1171 лв. (заплатата на кметицата Фандъкова е 1860 лв., а на шефа на общинския съвет - около 1680 лв.). 

От ГЕРБ възразиха срещу предложените промени с мотива, че има общини, в които общинският съвет заседава веднъж на няколко месеца и изплащането на минимална работна заплата на съветниците ще е непосилно за бюджетите им.

В крайна сметка обаче мнозинството реши, че всички общински съветници ще взимат минимална заплата всеки месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!