Областният на Сливен заподозрян в далавера с държавен имот

OFFNews 02 април 2014 в 17:09 3216 1

Снимка Областна администрация - Сливен

Корнелий Желязков

Областният управител на Сливен Корнелий Желязков е продал държавен имот в Нова Загора на фирма, управлявана преди години от настоящия му заместник Огнян Арабаджиев. Информацията за сделката дойде от лидера на „Ред, законност, справедливост“ Яне Янев.

Сделката е за окрупняване на имот от общо 17 дка. в Нова Загора, в който държавата е притежавала 4.7 дка, а фирмата „Напредък Пътнически превози“ - останалата площ. През 2008 – 2009 г. изпълнителен директор на транспортната фирма е бил сегашният зам.-областен управител Арабаджиев, сочат данните в регистъра „Дакси“.

Сделката е сключена на 15 ноември 2013 г. Само месец по-късно частният собственик препродава терена на друга фирма - „Палиррия България“.

По информация на Янев теренът е продаден от държавата срещу 20 000 лева, при цена 1.78 милиона лева – останалата част била платена с компенсаторни записи. При препродажбата обаче за него „Напредък Пътнически превози“ е взела 550 000 лева.

Нещо повече, Янев твърди, че разполага с документация, показваща, че във въпросният терен от 17 дка дял е имала и община Нова Загора, която е била продадена от областния управител незаконно. Незаконно отнетият общински имот бил с предназначение за автогара и автоспирка.

По повод публичното обвинение днес областният управител на Сливен заяви, че сделката не била незаконна – собственикът действително платил 23 000 дка, а останалото е платено с компенаторки. Държавата не може да забрани плащане с компенсаторни записи, каза Желязков.

Продаденият парцел бил идеална част от общ имот с фирмата и с продажбата държавата „ликвидирала съсобственост“, каза той. При продажба на такъв терен по закон тя е длъжна да го предложи първо на съсобственика, обясни Желязков. И добави, че обмисля да съди Янев за клевета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови