Нима ще оставим бежанците на Бъдни вечер и Коледа без храна?

Фондация ''Три жени'' апелира да бъде възстановена хуманитарната помощ за украинските бежанци, която е спряна от служебното правителство

OFFNews 08 декември 2022 в 20:37 2747 4

Фондация Три жени

Снимка threewomen.bg

Фондация Три жени апелира да бъде възстановена хуманитарната помощ за украинските бежанци

Фондация "Три жени" алармира, че с решение от 15 ноември служебното правителство е прекратило напълно изхранването на украинските бежанци.

"С нарастваща тревога наблюдаваме ситуацията с грижата към хората, потърсили у нас убежище от войната на Русия в Украйна, и намираме това поредно спиране на хуманитарната програма за неуместно и неадекватно." - посочват от фондацията в отворено писмо.

От неправителствената организация призовават служебното правителство да преразгледа решенията си. 

Публикуваме пълния текст на отвореното писмо на фондация "Три жени":

"България винаги е проявявала силата на гражданското си общество в критични исторически моменти. Многократно е приемала и помагала на бежанци и малцинства и е записвала името си със златни букви в историята на Европа.

Искаме да вярваме, че и днес като нация имаме силата да постъпваме морално и достойно с хора в беда, търсещи нашата помощ.

В настоящия момент част от украинските бежанци в България имат истинска нужда от вашата подкрепа - като мъже и жени, поели отговорността за държавното управление.

Необходимо е осигуряването на храна и топлина за зимата за онези украинци, които са в държавните бази и хотели и за които нашата помощ е единственият начин за достойно съществуване. В тези бази останаха само най-уязвимите групи - хора без материална възможност, със специални нужди, инвалиди, трудноподвижни, в тежко здравословно състояние, многодетни майки. Те се намират на по 30 км от населени места.

С решение от 15.11 държавата прекрати напълно изхранването на бежанците.

С нарастваща тревога наблюдаваме ситуацията с грижата към хората, потърсили у нас убежище от войната на Русия в Украйна, и намираме това поредно спиране на хуманитарната програма за неуместно и неадекватно.

Фондация “Три жени”, както още много доброволци и организации от цялата страна, полагаме всевъзможни и безвъзмездни усилия по набиране на средства и снабдяване на бежанците с неща от първа необходимост – храна, топли дрехи и одеяла. Обръщаме внимание, че летните бази, в които те са настанени, не са пригодени за зимно обитаване. Местната власт организира временни решения за някои от базите. Във Варненска област доставката на храна е предвидена от областната управа, но само до 23.12.

Нима ще оставим хората на Бъдни вечер и Коледа без храна?

Ние вярваме, че власт и гражданско общество трябва да действаме заедно и че помощта към хората, бягащи от войната, не може да бъде оставена единствено в ръцете на неправителствения сектор и гражданите.

Призоваваме служебното правителство на Република България да преразгледа решенията си. Морален и служебен дълг на правителството е днес да не прекъсва дългата традиция България и нейният народ да бъдат непреходен пример за гостоприемство, човечност и безкористна помощ за страдащите.

Десислава Олованова, Кръстина Стефанова, Сибина Григорова, София Коен, Десислава Векилска, Лилия Цачева, Кристина Деспотова"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

4

6екеr4о

09.12 2022 в 10:36

Няма храна, няма пари, няма лекарства, няма, няма, това е истински кошмар! Не мога да си представя многодетна майка, забравена в някакав джендем на много километри от населено място, завряна в нещо, което по времето на Соца е било годно да се ползва само лятно време и която няма с какво да нахрани децата си... Думите са безсилни, управляват ни баси изродите...

4738

3

Того

09.12 2022 в 04:48

Депутатите от ДБ и ПП трябва да поискат оставката на Гълъб Донев.

5827

1

pisnamiotmutri

08.12 2022 в 22:52

Все пак сме Парламентарна Република.
Фактите сочат, че ГЕРБ, ДПС, БСП, Възраждане, Яневата и Радев са руски слуги.

Народът се произнесе - Русия е по-важна от България. Какво да кажем за украинците като дори за нас не мислим. Горките хора, останали без дом, пирнудени да живеят в държава със слабоумно население избираже десетилетия врагът да го управлява.