Недоглеждане остави магистрала "Струма" без връзка с Гърция

OFFNews 18 май 2015 в 21:45 6346 6

Снимка Архив

Грешка в проектирането на магистрала "Струма" носи допълнителни разходи от 3,1 млн. лева на държавата, предава Дарик.

Недоглеждане в проектирането на финалния участък на магистралата, който води до границата с Гърция и в момента се довършва е причината за допълнителните разходи. Поради допусната грешка има опасност от тапи и катастрофи по трасето. Това е така, защото след крайната си точка аутобанът "слиза" на двулентовия път Е-79 за 1,4 километра, докато стигне българо-гръцката граница.

"За да не се образува тапа, организираме бързо проектиране и строителство на отсечката. Идеята е да се изгради трилентов път - 2 ленти да водят към пункта, една да е за влизащите в България", обясни пред шефът на агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров. Той е на мнение, че ще се осигури вливането на трафика в по-широкото шосе и безпроблемно пътуване към Гърция.

От пътната агенция вече обявиха обществената поръчка за разширяването на отсечката. Прогнозната стойност на изпълнението е 3,1 млн. лв. Критерият за оценка на офертите е икономически най-изгодната цена. Предложенията се събират до 22 юни, срокът за изпълнение е 40 дни - 10 за проектиране и 30 за строителството.

Това не е първият случай на строеж на магистрала, когато в проекта е пропуснато да се предвиди къде се отвежда трафикът. Първият подобен проект беше при откриването на магистрала "Люлин". Малкият аутобан е продължение на "Струма", но се влива в Околовръстното при столичния жк "Люлин". През февруари се появи още любопитен случай. Тогава стана ясно, че се налага да бъдат свързани магистралите "Тракия" и "Марица" при пътен възел Оризово. При проектирането преди 15 години и там не е била предвидена връзка и Пътната агенция сега също се зае с проектирането и изграждането й.

Участъкът от 15 км между Сандански и Кулата се строи от гръцката фирма "Актор" и вече е сериозно забавен спрямо първоначалните планове. През есента на миналата година служебният кабинет беше на път да прекрати договора на строителя и да търси друга фирма за довършване на обекта. Впоследствие обаче правителството на Бойко Борисов прецени, че това ще коства много повече загубено време по процедура за нова обществена поръчка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови