Проблем при упойката е довел до смъртта на родилката от Плевен, загатнаха от Здравното министерство

OFFNews 31 юли 2018 в 15:23 13562 8

Проблем при упойката е довел до смъртта на родилката от Плевен, загатнаха от Здравното министерство

Проблем при упойката е довел до смъртта на родилката от Плевен. Това стана ясно от думите на зам. здравния министър Бойко Пенков, цитиран от "Фокус".

„Чух се с директора на болницата и с този на РЗИ. Окончателно ще имаме резултат след време, тъй като има направена съдебна патоанатомична експертиза. Това, което знаем, е че се е създал тежък проблем по време на въвеждане в анестезия. Оттам са се водили около час-час и нещо реанимационни мероприятия, които, за съжаление, не водят до добър изход, а до летален. Това е изключително жалко, съболезнования на близките", заяви зам.-министърът.

Пенков поясни, че екип на Медицински одит е на място в болницата, където тече проверка.

Очакваме и техните предварителни доклади, с които ще ви запознаем. Оценката е била, че жената е здрава, тъй като е имало планирано секцио, това се появява по време на въвеждане в анестезия. Така че дали е сърдечен проблем или е масивна белодробна емболия, ще кажат колегите съдебни медици и патоанатоми. През цялото време е имало медицински екип с нея. Въвеждащият анестезията е много опитен колега с дълги години стаж. Включили са се най-добрите реаниматори. Понеже усилията са били насочени към спасяване на майката, се е получила тежка хипоксия при плода. В момента в „Неонатология“ се води борбата за спасяването на неговия живот", обясни още той.

Окръжната прокуратура в Плевен образува досъдебно производство за смъртта на 39-годишната жена, която издъхна при планирано секцио в плевенската университетска болница на 26 юли. Окръжният прокурор Ваня Савова каза пред БНТ, че ще бъде назначена експертиза, която ще се извърши от лекари от други населени места. Предстоят още разпити и проверка на медицинската документация по случая.

От болницата отказаха коментар преди да излязат резултатите от аутопсията. По думите на говорителя Момчил Цветков лекарите са направили всичко възможно, за да овладеят възникналата ситуация. В здравното заведение са започнали вътрешна проверка по случая. 

Бебето все още е в кома, а ако се събуди, ще бъде с увреждания, каза бащата Владислав Якимов. Той е категоричен няма да се откаже да търси истината.

Роднините на починалата жена са категорични, че става въпрос за лекарска грешка. 

Лекарска грешка, това е факт, който ще бъде доказан, макар и трудно, защото са голяма гилдия и се защитават. Очаквам да има наказани. Обаче нещата се разрастват, не е само лекарският екип. Друго не ми остана - нито съм баща, нито съм съпруг, коментира Владислав Якимов, съпруг на починалата родилка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12554

8

oja

01.08 2018 в 10:24

Ами тогава да вземем да спрем да им плащаме заплатите съвсем а те да си носят отговорност. Раждала съм само в държавни болници, без избор на екип, без протекции. Дойде му времето, вземам си чантичката и хайде. Веднага след това определено съм склонна да мрънкам, че не са ми следвали капризите и "настроението". всъщност се справиха великолепно с внимание към важното. Не е да не съм била на косъм първия път и рискова след това. Да, по моя преценка беше грешка, но не на конкретния лекар, а на методиката на работа като цяло в този момент, просто за мен конкретно това не пасваше и пак лекарите ме спасиха и не съм склонна да се лиша от съвременната медицина, въпреки че се надявам да не ми се налага да опирам до нея. Лично познавам 3 мами, които нямаше да могат да се радват на бебетата си ако не бяха лекарите. Нека пръв хвърли камък, този, който не е грешил. Много съжалявам за майката и дано бебето напук на всичко се оправи. Стискам палци.

6145

6

kokoten

31.07 2018 в 18:29

...и кой и подкара сърцето при първата упойка или Господ е слязъл ѝ ѝ е продължил мъките на тоя свят....бре,хора,уважавам ви всичките,но вие нямате и най-малка представа за работата на анестезиолозите,да не говорим,че не са ви ясни основни положения от анатомията и физиологията на човека....не е истина колко сте неподготвени и незнаещи,подтиснете българщината и не се занимавайте с нещо от което нищо не разбирате...

13507

4

Генерал - Адмирал Бат обещал ли е нещо?

6145

3

kokoten

31.07 2018 в 16:16

Брей,големи разбирачи сте се пръкнали....ти,котарако,как си представяш пространствените съотношения на двата екипа.Едните оперират и вадят плода,а другите правят сърдечен масаж и дишат родилката....а колкото до алергиите световна практика е да се изследва свърхчувствителност само при анамнеза за такава, а е и доказано,че тези тестове нямат особено значение....ще разберем какво се е случило,за съжаление се случват такива инциденти и не е задължително да са плод на лекарски грешки....само за сведение в света непредвидимата смърт само от анестезии е около 0,05 % ,на фона на милионите анестезии процента никак не е малък....самата бременност над 30-тата година е рискова както за детето така и за майката и със сигурност жената е предупредена за това...,и накрая когато нямаш представа за нещата по-добре си мълчи и не показвай на всички колко си тъп.....

6000

2

котаракът Еркюл

31.07 2018 в 15:59

Защо екипът не е извадил детето по спешност,за да не изпадне в кома? Правен ли е тест за алергии или други евентуални проблеми на родилката към вид упойка? С 2 екипа ли е работено за реанимация-един за детето,друг за майката? И изобщо кой и как учи и получава диплома по медицина,д-р Пенков?