Не само хотелите ще получават по 40 лева за настаняване на укрански бежанци

OFFNews 30 март 2022 в 18:17 1776 0

Снимка БТА/Архив

Не само хотелите ще получават по 40 лева за настаняване на бежанци от Украйна, съобщават от пресцентъра на правителството. 

Министерският съвет е приел решение за изменение на Програмата за ползване на хуманитарна помощ на хора, търсещи временна закрила в България от Украйна.

Така освен хотелиерите, помощ от 40 лева ще могат да получат и регистрираните във временния регистър на места за подслон обекти - общежития, държавни и общински бази, почивни станции и др., които не са вписани в Националния туристически регистър и в които са настанени разселени лица от Украйна.

Предвижда се помощта да се използва освен в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в регистър, и в обекти, вписани в създадения Регистър на места за подслон.

Удължава се и срокът, в който ще се предоставя хуманитарна помощ на хората без изрична регистрация за временна закрила - до 15 април. Това означава, че бежанците, които са влезли в България след 24 февруари ще имат право на хуманитарна помощ, включително и настаняване за периода от влизането си в страната до 15 април, независимо дали са регистрирани за временна закрила или не.

Относно кандидатстването за временна закрила от правителствената пресслужба припомнят, че украинските граждани имат право на 90-дневен безвизов престой в България и по всяко време в рамките на този срок могат да потърсят закрила.

От Министерството на туризма уточняват, че местата за настаняване, вписани в Националния туристически регистър, не трябва да подават заявление за регистрация във временния регистър.

В него се вписват само обекти (общежития, държавни и общински бази, почивни станции и др.), които не са вписани в Националния регистър и в които са настанени разселени лица от Украйна.

Хората, които извършват настаняване в място за подслон, подават заявление по образец за регистрация до министъра на туризма на електронна поща: [email protected]. Файлът задължително трябва да се подпише с квалифициран електронен подпис.

Вписаните в новия регистър е необходимо да попълват данните за настанените лица в Единна система за туристическа информация. За подаването на данните е необходимо лицето, стопанисващо обекта, вписан в РМП да създаде свой профил в системата.

Подробни указания за регистрация и подаването на данни са публикувани на институционалната страница на Министерството на туризма в секция „ЕСТИ“: https://www.tourism.government.bg/bg/kategorii/edinnata-sistema-za-turisticheska-informaciya

Периодът на действие на Програмата е от 24 февруари до 31 май.

Програмата за ползване на хуманитарна помощ на хора, търсещи временна закрила в България от Украйна може да намерите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови