Не, на парада на Путин нямаше българско знаме

Светослав Метанов 10 май 2022 в 13:55 23078 16

Путинофилите в България си съчиняват все по-абсурдни и безумни причини, с които да оправдаят агресията в Украйна и търсят и под вола теле, за да обясняват колко много руснаците обичат българите.

Повече от скромния и смешен парад по случай 9-и май на Червения площад, естествено, не даде повод за възхищение от военната мощ на "могучая", затова пък в социалните мрежи бе пусната друга опорка:

На парада имаше българско знаме!

Това твърдение се появи в публикации на хиляди проруски и прокремълски профили като за тиражирането на "новината" много помогна партията на Костя Копейкин. Първо "българското знаме" бе шернато във фейсбук профила на депутата и зам.-председател на парламента Цончо Ганев с текст "За ужас на всички евроатлантици", а после се появи и на официалния на партия "Възраждане".

Естествено последва и лавина от коментари. Ето някои в "оригинален правопис":

Bl Bedrosjan: "И нека в този ден си припомним стиховете на Дядо Вазов ,които са красноречиви и ни доказват , че не бива да се поддаваме на провокации и да забравяме историята си :

,,Русия , колко ни плени , туй име свято , родно , мило.То в мрака бива нам светило , надежда в нашите беди ........
С дньом победьi !"

Vasko Da Gama: "Велика, Русия сама срещу светът"

Boris Stanchev: "Ето това е памет и уважение."

Margherita Varbanova: Да живее България! Слава на Русия! Вечна дружба между двата народа!

Elitsa Radkova: Българското знаме отново е поставено, въпреки предателите от българска страна! 

Коментарите в този дух са стотици, а отдалеч знамето до трибуната, от която говори Путин наистина изглежда като родния трикольор. Само че депутътът възрожденец Ганев е пуснал и фотоси в по-близък план.

Ето ги:

На тях ясно се вижда, че нещо не е наред с въпросното "българско знаме"! Върху бялото има някакви снимки, а отгоре някаква петолъчка, а върху зеленото е простряна някаква оранжева лента. Това, разбира се, изобщо не пречи на путинофилите да изпадат в луд възторг как Русия е уважила и българския принос за победата над фашизма през Втората световна война.

А какво всъщност не е наред?

До трибуната на Червения площад изобщо не се веят национални знамена. Това са руски ордени, чиито символи са разположени върху фон от бяло и червено. "Българското знаме" всъщност е орденът Суворов, който е учреден в чест на този генерал на 29 юли 1942 г., а от 2010 г. е припознат и от Русия.

Първата степен на войнското отличие е представена от изпъкнала звезда, изработена от платина, която има пет края. Лъчите се разминават радиално по повърхността. В геометричния център на звездата има златен кръг, върху който е нанесен тъмносив емайл, както и червена ивица, разположена в горната му част. На върха има малка звезда от същия червен цвят. Върху кръга, в горната му част, има златен надпис, състоящ се от името и фамилията на руския генерал Александър Суворов. В долната част кръгът е рамкиран от дъбов венец, който има зелен оттенък. Също така в златния кръг има изображение на самия командир.

Така че за разочарование на всички путинисти в България: Не, на парада на Червения площад нямаше българско знаме! Съвсем друга тема е дали от партия Възраждане наистина разпространиха откровена манипулация или го направиха от незнание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

23

Октим

12.05 2022 в 17:54

Да не се сърдим на провинциално-селския в(гъз)рожденец Ганев, тъй като от руски гъзоблиз и пишкосмук нещастника изобщо е забравил как изглежда българското знаме. А и на животинските им сбирки се веят само някакви грозни парцали и разбира се руското знаме ....

1236

22

БотоксПутю

12.05 2022 в 01:57

Да обясня:
Броят на знамената на снимката съответсва на това, на кого колко газ е спрян. Съглсно снимката излиза, че на поляците е спрян 3 пъти повече газ отколкото на България.

2051

21

Propaganda

11.05 2022 в 00:49

Пореден поет без фаселинчи за родните русофили и фасрожденски майкопродавници.

Ми не, русия не е била, не е, и никога няма да бъде.

1767

20

fiki

10.05 2022 в 23:27

Браво на всички просветени от остатъчната от байтошево време образователна система, която много удобно ни спести една камара факти от световните войни, че и от самото "освобождение". За това сега от толкова кладенци ви се налага
да мъкнете вода за да оправдавате рашистите и ви е толкова трудно да рационализирате без да получавате когнитивен дисонанс. А ако случайно все още имате енергия за книги, не само коментари, Архипелаг Гулаг е много занимателно четиво също, като бонус, има го в chitanka за без пари.

3767

18

Име на профила

10.05 2022 в 20:42

"Разумен: аз съм от тези които не са се учили в училище, не си знаят историята и нямат критично мислене, а повтарят каквото им казва БТв- то и Фейсбука."

Ето, поправих и тези факти за теб :-)

3767

16

Име на профила

10.05 2022 в 19:14

То на всички е ясно, че пишеш само глупости. Просто това е съществената разлика между нас и "вас" - като видя неправда аз гледам да я поправя. Именно чрез проверка на факти и т.н.

А "вие" се опитвате да изкривите истината и да обърнете всяка ситуация с дупето негоре само и само да пасва на нездравото ви мислене. Понякога то изглежда породено от нужда да изкарате фашистите и изнудвачите - герои. Убий ме, не разбирам защо, стокхолмски синдром някакъв.

А понякога просто от нуждата да запълните квотата с безионформация, за да си получите рублите :-) Ти от кои си?

3767

14

Име на профила

10.05 2022 в 18:46

Макар че сега като се загледах ясно се вижда, че не е: орденът го има изобразен по-горе, пирока зелена с тясна златна ленти. До него ясно виси орденът на славата, с лентичка от преплитащи се черни и златни ленти.

На фона и на чететрите ордена са "полски знамена" - бяло с изображение отляво, червено без изображение отдясно.

Чудя се дали има кукувици в Полша и Индонезия също да се радват във фейсбук :-)
 
X

Да помогнем на украинските деца!