Назрява нов скандал с Фонда за лечение на деца, махат обществения съвет

OFFNews 10 юли 2014 в 09:52 1894 0

Снимка БГНЕС

Нов скандал назрява във Фонда за лечение на деца, алармира Десислава Хурмузова от Обществения съвет към фонда.

От публикуваните от Министерството на здравеопазването (МЗ) проектопромените на правилника за дейността става ясно, че на практика Общественият съвет се премахва. Това означава край на гражданския контрол. Всички неправителствени организации и медиите са изключени. Досега обществените организации бяха тези, които съобщаваха, когато има нередности и работата не върви, обясни Хурмузова пред БНР.

Създава се комисия в много по-малък състав от 9 души: 6 лекари, един представител на МЗ, един за Агенцията за закрила на детето и един на Агенцията за социално подпомагане. Само тази комисия ще взима решения, ще разглежда заявленията. Остава нещо като Обществен съвет от 8 човека. Той няма да взима решения, може да присъства, но без право на глас. Той ще има задължението да набира средства за дейността на Фонда и да популяризира дарителската инициатива. Интересно как се очаква това да стане - ние да набираме средства и да не участваме в контрола на разходването им, коментира още тя.

Единственият аргумент на МЗ за промяната е, че така ще се оптимизира работата на фонда.

Има много други промени, които ще засегнат пряко децата, не нас. Повечето от тях ще усложнят нещата, смята Десислава Хурмузова. Според нея промените ще отворят врата за корупция и ще се създадат конфликти между лекари и родители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови