Quantcast

Двама кандидати за шеф на Фонда за лечение на деца

OFFNews Последна промяна на 07 април 2014 в 14:23 1570 1

Таня Андреева

Двама души се кандидатират за директор на Фонда за лечение на деца. Това заяви пред БНР здравният министър Таня Андреева.

Единият е доцент, педиатър в Университетската специализирана болница, а другият е икономист. До края на седмицата ще се реши кой да оглави Фонда, посочи Андреева.

Надявам се да има кандидат, който да може да се справи с новите предизвикателства във Фонда. Напрежението около Фонда създава несигурност и затова капацитетите в тази област се пазят да не бъдат замесени, допълни тя.

Въпреки тежката обстановка, в която работи правителството, ние успяхме да направим много неща, похвали се Андреева и посочи като пример спасени десетки милиони евросредства по програмите, насочени за здравеопазване.

По думите на здравния министър обаче се очаква годината да бъде много тежка за Здравната каса.

Ресурсът трудно ще стигне на Касата до края на годината, за да заплати медицинската дейност на болниците. Точно това налага тежки, непопулярни решения като това управлението на НЗОК да бъде поето на ръчно управление, т.е. всеки месец да се следи разходът за болнична помощ, да се преценяват дефицитите и излишъците, ако има такива, каза Таня Андреева.

Твърде рано е да се говори за актуализация на бюджета на Касата. За да може заплащането на здравните услуги от пациентите да се сведе до минимум, трябва или всички да заплащат здравните си вноски, или да се въведе допълнително здравно осигуряване за всички медицински дейности извън основния пакет. В момента болниците, за да не откажат услуга, се стремят с ограничения си ресурс да изработят всичко, така че пациентът да бъде обгрижен в пълния комплект от дейности, които са необходими, коментира Андреева.

Една от възможностите е да се направят законови промени за това държавните служители да заплащат здравните си вноски, уточни Андреева, като обеща да инициира такива промени.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.04 2014 в 05:53

Уважаеми господа,

То и на децата отдавна е ясно, че държавния служител е намерения необходим враг. Ама хайде малко фактология:

Време е да се престане с невярното твърдение, че държавата плаща осигуровките на всички държавните служители. А това не е вярно, защото когато служителите в държавната администрация масово бяха преназначени от трудови правоотношения по Кодекса на труда в Служебни правоотношения по Закона за държавния служител, т.е. станаха Държавни служители по смисъла на закона, с Постановление на Министерски съвет от 2004 година (ПМС) № 48 от 1 март 2004 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности (Обн. ДВ. бр.18 от 5 Март 2004г) реално се случи следното:
Цитат от ПМС № 48 в неговия § 4. от Преходните и Заключителни разпоредби” от 01.03.2004 г.: „На служителите, които след 1 януари 2004 г. ще преминат от трудово по служебно правоотношение поради определяне на длъжността за заемане от държавен служител, се определят индивидуални основни месечни заплати от 8 до 10,5 на сто по-ниски от получаваните до момента на преминаването заплати при спазване изискванията на чл. 7, ал. 3.”. След това с изменение на същото ПМС в частта му пак на същия § 4.
Цитат от ПМС № 48 в неговия § 4. от Преходните и Заключителни разпоредби” след изменението от 01.01.2005 г.: § 4. (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2005 г., в сила от 01.01.2005 г.) На служителите, които след 1 януари 2005 г. ще преминат от трудово по служебно правоотношение поради определяне на длъжността за заемане от държавен служител, се определят индивидуални основни месечни заплати от 9 до 12,45 на сто по-ниски от получаваните до момента на преминаването заплати при спазване изискванията на чл. 7, ал. 3.
Тоест от горното е видно, че с това ПМС 48 реално бяха намалени заплатите на държавните служители със сума, равна на ДОО осигуровките с цел Държавата да ги плаща вместо тях, както и стана на практика през 2004 г. Та този финансов ресурс беше иззет от служителите в реални пари (чрез реално намаляване на възнаграждението им), за да може държавата да ги внася в НОИ вместя тях. Този факт умишлено се крие от народа, та да може да насъскаме всички срещу държавните служители, които са най-лесни за манипулиране и изхвърляне от работа. Ето така се роди печелившото и до днес за някои „политици” и особено за "работодателите" изречение, че държавните служители са хрантутници. Да ама Не господа, щото виждате какъв жесток популизъм се върти на техен гръб.
В заключение: Върнете на държавните служители национализираните средства за ДОО и Здравни осигуровки обратно в техните заплати и те всичките с удоволствие ще си ги плащат, щото наистина така си е редно. А вместо това „работодателите” искат още един път да им бъдат отнети тези средства, което ще означава намаляване на заплатите им с още 10-13% (та да станат 25%), като същите се правят, че не знаят за гореспоменатото ПМС 48. А същевременно „бизнеса”, който поне 65% е на тъмно, не плаща нито реални заплати, нито осигуровки, а и корпоративен данък не плаща, щото занулява умишлено печалбата в края на годината – и така 10% КД х 0.00 лв. печалба си е 0.00 лева корпоративен данък за хазната. Ето тук са големите резерви на фиска (милиарди лева), който фиск упорито отказва да направи най-законосъобразното – да си събере данъците от „рободателите” (новите феодали) и рязко да увеличи събираемостта на вноските от осигуровките.
Прави са колегите по-горе, ще изхвърчат тези, които нямат връзки и протекции и това ще е резултатът. Проблемът в днешната администрация не е в числеността, а в качеството на назначените хора, защото около половината от тях за назначени по телефона, а не по това, което пише в тяхното CV=
А заплатите за редовия чиновник са средно между 600 и 800 лв., сиреч някой си мисли, че те са огромни по няколко хиляди., което ВЪОБЩЕ НЕ Е ТАКА. Ако някой си мисли така що не отиде да работи в държавната администрация, а се гуши в частни фирмички, които не плащат данъци и осигуровки, т.е. си киснат в сивата икономика.
Интересно! Г-жата министър е висш държавен ръководител и защо ли пък не знае, че съществуват горепосочените постановления на същата тая държава??!!