НАП ще наблюдава касови апарати на 3600 фирми в София

OFFNews 16 август 2014 в 13:28 2606 0

3600 фирми в София са получили писма от НАП, според които касовите им апарати са поставени под наблюдение заради значително по-нисък оборот от обичайния, съобщиха от НАП.

Сред наблюдаваните са търговци на хранителни и промишлени стоки, заведения и ресторанти, медицински практики, фризьори и козметици, паркинги и др.

Ако ниските обороти продължат и няма икономически причини за това, тези търговци ще бъдат проверявани, в това число и чрез тайно посещение на инспектори, които да разберат дали се издава касова бележка за всяка покупка или услуга, обясняват данъчните.

При избора на фирмите под наблюдение са използвани данни за оборотите, за дълги периоди без продажби или концентрирането им в края на месеца, както и съпоставка на приходите на обекта с броя на персонала и др.

Писмата са първата стъпка, след която очакваме търговците, които не са отчели оборота си, да го направят, като значт, че са наблюдавани, посочи Васил Панов от „Контрол“ на НАП.

С помощта на софтуер за дистанционна връзка на всеки касов апарат в страната със сървърите на НАП се следи издаването на над 400 млн. касови бележки всеки месец. Активните касови апарати в страната в момента да близо 400 000.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови