Парламентът отложи касовите апарати в автобусите

OFFNews 09 юли 2014 в 13:09 3245 1

Автобуси

Автобусните превозвачи ще могат да изберат дали при таксуването на пътниците да използват касови апарати или отчитането да се извършва както досега - чрез билети.

Това реши парламентът, гласувайки на второ четене днес промените в Закона за автомобилните превози. Основен инициатор на текстовете е Георги Свиленски от "Коалиция за България".

Задължителните касови апарати в автобусите бяха разписани от мнозинството на ГЕРБ в миналия парламент и трябваше да влязат в сила от1 януари   тази година. Новите управляващи обаче отложиха новите изисквания за 1 юли.

Според Свиленски обаче автомобилните превозвачи, особено в малките населени места, все още нямат нужната подготовка, за да се съобразят с изискванията.

"Това, което приехме в зала и благодаря на всички колеги за единодушната подкрепа е, че даваме възможност на автобусните превозвачи да избират дали да използват касови апарати или билетите, издадени по наредбата за издаване на ценни книжа за междуградски и междуселищни автобуси”, обясни депутатът от левицата.

Свиленски коментира и опасенията, че по-либералният режим ще даде възможност за укриване на приходи.

"И в двата случая - дали ще издаваш касов бон или ще издаваш билет, стигаме до въпроса за отговорността на държавата и контрола върху издаването на тези билети", каза Свиленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови