Ведомствените бензиностанции с връзка с НАП до 31 март

11 януари 2013 в 14:56 3434 1

Бензиностанция Снимка: Kiril Havezov/sxc.hu
Бензиностанция Снимка: Kiril Havezov/sxc.hu

Удължава се срокът, до който ведомствените бензиностанции са длъжни да осигурят дистанционна връзка с НАП. Той става 31 март. Първоначалният беше 30 декември 2012 г.

За промяната съобщи днес НАП.

Ведомствените бензиностанции не търгуват с гориво, а осигуряват такова само за структурата, към която принадлежат - такива имат например земеделските кооперации, транспортните фирми, строителните фирми, уточниха от НАП.

В страната броят на ведомствените бензиностанции е приблизително 2000.

От началото на април 2013 г. всички данъчно задължени лица - доставчици или получатели по доставка на течни горива, също трябва да подават в НАП данни. Според нормативните изисквания това ще става чрез интернет страницата на агенцията.

От НАП напомнят, че санкциите за неспазилите закона могат да достигнат до 10 000 лв. и запечатване на търговския обект.

Също от април 2013 г. билетите за пътуване с автобус по междуградските и международните линии трябва да са издадени от касов апарат, свързан дистанционно с приходната агенция. Изискването е записано в Закона за автомобилните превози.

Новият билет трябва да съдържа името и адреса на превозвача, надпис „Билет за пътуване", номер на документа, превозна цена, маршрут, отстъпка от превозната цена (за случаите, когато е предвидена такава), датата на пътуване и часа на тръгване и номер на мястото на пътника.

Превозвачите, които не спазят изискването са застрашени от санкция до 10 хил. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!